Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, ediția a XXIX–a, 2017

Ieri, 28 martie 2017, la Ploiești au început manifestările din cadrul celei de-a XXIX–a ediții a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”. Acțiunea se desfășoară sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu sprijinul Academiei Române, al Uniunii Scriitorilor din România, al autorităților publice locale și cu participarea tuturor instituțiilor de cultură din Ploiești.

Festivalul a debutat o expoziție de carte la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, unde a avut loc proiecția documentarului „Nichita Stănescu - viața și opera”, iar de la ora 11:00, la Colegiul Național „Nichita Stănescu” s-a desfășurat concursul național cu premii „Lecții cu Nichita”, organizat de acest colegiu în parteneriat cu Primăria Ploiești și Inspectoratul Școlar Județean Prahova. La Muzeul Județean de Artă Prahova, la ora 13:30 s-a ținut concursul județean de recitări „Sub aripa lui Nichita”, iar la ora 17:00 a avut loc serata „Atitudini”, la care a participat și poetul Nicolae Băciuț din Târgu Mureș, câștigător, în anul 2014, al Marelui Premiu pentru Poezie acordat în cadrul acestui festival.

Astăzi, miercuri, 29 martie, la ora 11.00, în Parcul „Nichita Stănescu” din Ploiești s-a deschis cea de-a VII-a ediție a Târgului de Carte ce poartă numele poetului, la ora 12:00 criticul literar Alex Ștefănescu urmând să susțină prelegerea „Nichita Stănescu- poet al iubirii”, iar la ora 17:00, la Galeria de Artă din Ploiești se va deschide o expoziție de artă plastică dedicată poetului necuvintelor.

Joi, începând cu orele 11, la Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” din Ploiești va fi evocată personalitatea marelui poet ploieștean, de către prieteni ai săi din România, Serbia și Republica Moldova și vor fi lansate mai multe volume. Lansări de cărți vor avea loc și în parcul central al orașului și la sediile unor instituții de cultură. La ora 16:30, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” va găzdui manifestarea „Nichita Stănescu și muzica românească”, iar de la ora 17:00, la Muzeul Județean de Artă va fi deschisă o expoziție cu lucrări de pictură semnate de Ghenadie Jalbă și Inga Edu.

Vineri, 31 martie, la ora 10:00, scriitori și oficialități vor depune flori la statuia lui Nichita Stănescu din centrul Ploieștiului, iar la ora 11:00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” va avea loc ceremonia de decernare a premiilor festivalului, la care au fost invitați: Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, oficialități județene și locale, academicienii Eugen Simion, Adam Puslojic, Mircea Petrescu, Nicolae Dabija, prof. univ. dr. Vasile Spiridon. Iubitorii muzicii folk sunt așteptați în aceeași zi, la ora 12:00, în Parcul „Nichita Stănescu”, unde îndrăgitul solist Nicu Alifantis își va lansa audiobook-ul „Scrisori nedesfăcute”, dar și la ora 18.00, în sala Filarmonicii ploieștene, unde se va desfășura un spectacol de muzică și poezie susținut de același cantautor și trupa Zan.

Manifestări culturale se desfășoară în aceste zile și la Centrul Dramatic „Mythos” de la Palatul Culturii din Ploiești, fiind organizate în cadrul Festivalului artelor „Nichita la echinocțiu” – ediția a XII-a. Manifestarea a fost deschisă pe 21 martie și se va încheia în ultima zi a lunii.