Serata „Mihai Eminescu, jurnalistul” - Ploiești

Cu ocazia comemorării a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, miercuri, 14 iunie 2017, începând cu ora 17, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești au organizat Serata „Mihai Eminescu, jurnalistul”, care s-a desfășurat în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești.  

Cuvântul de deschidere l-a avut Mihaela Radu, directorul Bibliotecii, care a ținut să mulțumească celor prezenți și, în mod special, realizatorilor Seratelor Eminescu. Aceasta a confirmat că Ploieștiul încă se mai află pe harta culturală a României, fiind organizate foarte multe activități similare dedicate marelui poet, Mihai Eminescu.

A urmat Rodica Subțirelu, moderatorul activității, care, de asemenea, a mulțumit pentru invitația ploieștenilor, transmițându-le acestora salutul Președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, care a apreciat rolul Bibliotecii „Nicolae Iorga” în vieța culturii din orașul lui Nichita Stănescu și Caragiale, spunând despre ea că este „o instituție veche și vie, o citadelă a cărții enciclopedice și științifice. ”

Miron Manega, scriitor și publicist, a continuat Serata, citind din publicistica lui Mihai Eminesc - un articol publicat în ziarul „Timpul” în 1879.  Acesta a ținut să le precizeze ploieștenilor eforturile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru legiferarea zilei de 28 iunie ca Zi Națională a Jurnalistului Român, fiindcă 28 iunie 1883, este data care a marcat distrugerea poetului și, în primul rând, a jurnalistului Mihai Eminescu care a fost scos de la redacția ziarului „Timpul” și pus într-o cămașă de forță, după ce în ultimul articol vorbise despre libertatea presei și a ziaristului.  
  
Petre Răcănel, economist, om de afaceri, publicist de atitudine, autor a două cărți „Bătălia pentru România”, a susținut o prelegere despre unitatea națională a românilor. Acesta a ținut să amintească de dorința lui Eminescu de a se realiza Dacia Mare și cum acesta considera o mare gură de aer Unirea, un adevăr istoric, o obligație față de înaintași și față de urmași, care trebuie să fie prezentă în conștiința tuturor românilor.

Mihai Costin, președintele Societății Colecționarilor, a prezentat documentarul dedicat lui Mihai Eminescu în anul 1914, arătându-și totodată deziluzia că în România nu există un Muzeu Național și un Institut Cultural Român „Mihai Eminescu”, dar că UZPR va lupta pentru realizarea lor.  

După frumoasele cuvinte ale reprezentanților, a urmat un moment poetic susținut de actorii Otilia Pătrașcu și Paul Nicolae de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, de prof. Nelu Stan și de epigramistul Constantin Tudorache.  

Violonistul Lucian Duță de la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești a fost și el prezent, interpretând „Balada” lui Ciprian Porumbescu, urmat de graficianul Nicolae Ioniță, care a vorbit despre Expoziția „Eminescu în grafica internațională”, cea care conține circa 600 de lucrări aparținând unui număr impresionant de artiști din numai puțin de 101 țări.