George Saunders a câștigat Premiul Man Booker pe 2017

Scriitorul George Saunders a câștigat Man Booker în acest an, pentru primul său roman, „Lincoln in the Bardo“, devenind al doilea american care primește acest premiu în valoare de 50.000 de lire sterline.

Saunders, în vârstă de 58 de ani, a primit trofeul de la Ducesa de Cornwall la Guildhall din Londra. Acesta s-a aflat pe lista scurtă a prestigiosului premiu alături de britanicii Ali Smith și Fiona Mozley, americanii Paul Auster și Emily Fridlund și de scriitorul britanic de origine pakistaneză Mohsin Hamid.

Juriul, din care au mai făcut parte criticul literar Lila Azam Zanganeh, scriitorii Sarah Hall și Colin Thubron și artistul Tom Phillips, a deliberat timp de cinci ore. Anul trecut, americanul Paul Beatty a câștigat Man Booker Prize pentru romanul „The Sellout”.

George Saunders s-a născut în Texas, stabilindu-se mai târziu la New York. De-a lungul timpului a mai câștigat Folio Prize și Story Prize pentru colecția de povestiri „Tenth of December”.  „Lincoln in the Bardo” este cea de nouă carte care a apărut sub semnătura lui. Romanul, după spusele președintei juriului de anul acesta, baronesa Lola Young, este „pe de-a-ntregul original” și „dezvăluie o narațiune inteligentă și emoționantă”.  Acțiunea are loc într-un cimitir, într-o singură noapte, în anul 1862, când Abraham Lincoln, care deplânge moartea fiului său cel mic, vizitează mormântul lui.