Kazuo Ishiguro este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, 2017

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este britanicul de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, pentru romanele „de mare forță emoțională în care a dezvăluit abisul din spatele simțului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”. Premiul a fost acordat de către Academia Suedeză operei autorului care a produs cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistă”, conform formulării lui Alfred Nobel.

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954, în Nagasaki (Japonia), însă familia sa a emigrat în Marea Britanie pe când autorul avea cinci ani. La sfârșitul anului 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, după ce a urmat cursurile de scriere creativă la University of East Anglia, fapt ce l-a determinat să devină un scriitor cu normă întreagă. Prima sa carte, A Pale View of Hills,” a apărut în 1982. Acțiunea acestui roman și cea din al doilea, intitulat An Artist of the Floating World,” publicat în 1986, au loc în Nagasaki, la câțiva ani după Al Doilea Război Mondial. 

Temele abordate în general de Ishiguro se bazează pe amintiri, timp și autoamăgire, aspectele  prezente și în romanul The Remains of the Day” (1989), pe baza căruia a fost creat și un film care îl prezintă în rolul principal pe Anthony Hopkins. O parte dintre romanele sale au fost traduse și în limba română.

În acest an, Academia Suedeză a primit 195 de propuneri, iar acest număr a fost redus la o listă scurtă de cinci nume înainte de vacanța de vară, a dezvăluit Sara Danius, secretarul permanent al instituției.

Academia nu publică lista scurtă și își păstrează sub sigiliu deciziile și motivațiile sale (în privința desemnării laureatului) timp de 50 de ani. Din acest motiv, ghicirea numelui laureatului premiului Nobel este foarte dificilă.

Printre scriitorii favoriți anul acesta la premiul Nobel s-au aflat Ngugi wa Thiong’o (Kenya), Haruki Murakami (Japonia), Margaret Atwood (Canada), Ko Un (Coreea de Sud), Amos Oz (Israel), Claudio Magris (Italia) și Javier Marías (Spania).