Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”, ediția a X-a, 12-15 iulie 2018

Festivalul Internațional de Poezie și Muzică, intitulat și „Poezia e la Bistrița”, ajuns la ediția a X-a, și-a deschis porțile pentru patru zile, la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistrița.

Deschiderea festivalului și prezentarea invitaților a fost făcută de către managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, dr. Gavril Țărmure, de Dan Coman și Marin Malaicu Hondradi, prezentatorii douămiiști a evenimentului.

La festival sunt prezenți jurnaliști și editori din ţară: Cezar Gheorghe - de la revista „Observator cultural”, Cosmin Ciotloș – Radio România Cultural, Francesca Rusu – Radio România Actualități și Mirela Nagâț.

În prima zi de festival s-a acordat Premiul Librarul anului lui Mihail Vakulovski de la Librăria Humanitas din Brașov. De asemenea, s-a acordat Premiul orașului Bistrița poetei Angela Marinescu, una din vocile poetice importante ale țării, alături de Ileana Mălănicioiu ori Gabriela Melinescu. Laudatio la acest premiu a fost făcută de criticul literar Cosmim Ciotloș. A urmat un recital actoricesc din versurile lui Iustin Panța, a actorului sibian Claudiu – Charlie Fălămaș, sub genericul one man show.

S-a mai remarcat prezența în sală a unor nume importante ale poeziei românești contemporane, salutate și de noi, colegi de condei aurit – Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop, Ion Mureșan, Angela Marinescu, spre a remarca nivelul înalt valoric, literar și cultural al evenimentului.

Au urmat așteptatele lecturi publice, recitând din poemele lor, pe scena festivalului, în prima seară – Elena Vlădăreanu, Vlad Moldovan, Sebas Puente Letamendi (Spania), Anastasia Gavrilovici, Dumitru Crudu și Ioan Es. Pop.

Seara a fost completată cu un recital pianist de excepție, a unuia din cei mai renumiți pianiști contemporani din Europa – Eduard Kunz din Rusia, ce a avut un program generos muzical – Maurice Ravel – Gaspard de la Nuit și Ferencz Liszt – 2 hungarian rhapsody.

La Galeria „Lina” din Sinagogă a fost vernisată expoziția „Painted Concerts” a pictorului Eugen Alupopanu, lucrări inspirate de concertele derulate în Sinagogă.

Astăzi, în a doua zi de festival, invitații au participat la o lectură privată la Colibița, Robert Bălan – „Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea”.

Tot azi, la Sinagoga Bistrița, vor susține lecturi publice: Ion Mureșan, Ioana Nicolaie, Tara Skurtu (USA), Florin Partene, Berta Garcia Faet (Spania) și Radu Vancu.

Ziua de vineri se va încheia cu un recital cameral, având ca protagoniști pe Matei Ioachinescu – flaut (Austria) și Verona Maier – pian.

Evenimentul major al festivalului va avea loc mâine, la restaurantul Rapsodia, unde va fi un „Dialog” cu scriitorul Mircea Cărtărescu, moderator fiind Cosmin Ciotloș de la Radio România Cultural. Seara, la Sinagogă, vor susține lecturi publice: Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors (Belgia), Claudiu Komartin. În concert vor evolua: Răzvan Stoica – vioară Stradivarius (Olanda), Andreea Stoica – pian (Olanda) – Kamerata Stradivarius (Olanda).

A patra zi de festival va avea în program un „Dialog” cu regizorul de teatru Radu Afrim, originar din Beclean, la restautantul Rapsodia. Tot aici va avea loc lansarea revistei „Alecart”.

Moderatori vor fi: Dan Coman și Marin Malaicu-Honradi, eveniment susținut de Centrul Europe Direct.

Festivalul se va încheia la Centrul Milticultural Sinagoga din Bistrița cu un Concert al Ansamblului Baroc Transylvania – Zoltan Maio, Matyas Bartha, Ciprian Câmpean și Erich Turk.

Organizatorii festivalului sunt Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița.

Festivalul generației douămiiste și ai invitaților lor se derulează anual, în funcție de interesele și aspirațiile tinerei generații.

Poezia e la Bistrița!