Începe Festivalul Internațional „Mihail Sebastian”, ediția a VI-a

În perioada 1-3 noiembrie, la Brăila se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional Mihail Sebastian”, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la nașterea marelui scriitor. Evenimentul este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, Departamentul Cultură, Artă și Media și se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Timp de trei zile, publicul brăilean este așteptat să ia parte la piese de teatru, concerte, lansări de carte, comunicări științifice, mese rotunde, acte dramaturgice sau spectacole de dans și muzică. Locațiile unde se vor desfășura aceste evenimente sunt Teatrul Maria Filotti”, Muzeul Brăilei Carol I” și Biblioteca Județeană Panait Istrati”.  

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 1 noiembrie, la Teatrul Maria Filotti”, în foaierul Mihail Sebastian, la ora 15:30. La ora 16:20 este programată lansarea cărții Cătălina Buzoianu - Magie, abur, vis”, a autoarelor Florina Ichim (critic de teatru și editor de carte) și Irina Zlotea (teatrolog, nepoata marei regizoare), care vor susține și o sesiune de autografe. De la ora 17:00, în Sala Mare a teatrului, brăilenii sunt invitați la piesa Regele gol” de Evgheni Șvarț, în regia lui Lucian Sabados. Seara se încheie cu un recital liric extraordinar - Rezonanțele Muzicale ale iubirii”, de la ora 19:30, în Sala Mare. Concertul va fi susținut de soprana Irina Iordăchescu - Prim-solistă a operei naționale din București, tenorul Mario Vasiliu și Mădălina Ioana Petre - chitară.

Pe 2 noiembrie, în prima parte a zilei se vor desfășura mai multe evenimente la Muzeul Brăilei Carol I”. Ziua începe cu lansarea cărții Eliade și brăilenii”, urmată de două comunicări științifice: Ion Ursulescu - valori ale patrimoniului evreiesc la Brăila” și Evreitatea și românitatea la Mihail Sebastian”. De la 17:30, la Sala Avantgarde a Teatrului Maria Filotti”, se joacă piesa Accidentul”, adaptare după Mihail Sebastian. De la 19:00 urmează un alt spectacol de teatru, la Sala Mare - Shylock” după Gareth Armstrong, în regia lui Horațiu Mălăiele, cu actorii Teatrului de comedie București.

Pe 3 noiembrie, în ultima zi a festivalului, evenimentele încep la Biblioteca Județeană, unde la ora 11:00 are loc lansarea cărții Mihail Sebastian. Bucuriile muzicii (vol. II)”. Un nou spectacol de teatru va începe la ora 17:00 la Sala Studio: Demonstrația”, în regia lui Radu Nichifor, cu actorii Teatrului Maria Filotti”. Festivalul se va încheia cu mai multe spectacole de muzică și dansuri evreiești și israeline: Shalom”, Sonete muzicale evreiești”, Rukudim Israelim”, Șirim Ieduhim”.