Ioana Pârvulescu a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit în urmă cu douăzeci și patru de ore, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Juriul, format din personalități din Portugalia, Germania, Spania, Marea Britanie, Belgia și Grecia, a recompensat nuvela acesteia, „O voce / A voice”, pentru excelență.

Pentru a marca această ediție aniversară, organizatorii Premiului Uniunii Europene Pentru Literatură au lansat concursul de scriere creativă „Povești europene”, care s-a adresat, exclusiv, laureaților primelor nouă ediții ale competiției europene pentru literatură. Treizeci și șase de autori din douăzeci de țări au participat la acest concurs.

Conform juriului, scriitoarea noastră a reușit să creeze „o narațiune foarte puternică pe tema libertății, din două perspective: o parte ficțională-adevărată a tinerei refugiate Monica Lovinescu, care devine vocea libertății pentru tinerii români în timpul Războiului Rece, respectiv o parte ficțională despre un angajat de la controlul pașapoartelor, la scurt timp după ce toate granițele au fost deschise, pentru îmbrățisarea unei noi Europe”.

Despre nuvela Ioanei Pârvulescu, juriul a concluzionat că „reușește cu succes să-i trezească cititorului emoții, și să prezinte o temă cu un scop moral important despre Europa înainte și după războiul rece”.

Nuvela dedicată Monicăi Lovinescu, a fost tradusă în limba engleză de Mihnea Gafița.

Premiile au fost acordate în urma unui vot al publicului și a evaluării din partea unui juriu de profesioniști din domeniul literaturii, juriu care a inclus scriitori, critici literari și jurnaliști.