O scurtă și incompletă anchetă a poeziei lui Edgar Allan Poe în cultura pop

Care este prima imagine care vă apare în minte când vă gândiți la Edgar Allan Poe? Poate că este acea imagine a vechilor voștri colegi de cameră în timpul Halloween-ului, când unii dintre ei au legat o pasăre falsă de braț. Sau este o imagine a lui Poe într-una din numeroasele sale încarnări ale culturii pop? Nu credem că sunteți siguri.

Așadar, la urma urmei, Poe apare frecvent în cultura contemporană - ceva mai des decât v-ați putea aștepta pentru cineva care, în timpul vieții sale, a fost cunoscut mai ales ca un critic literar, chiar dacă s-a dovedit a fi extrem de influent. Astfel, astăzi, la 210 ani de la nașterea lui Poe, am compilat o selecție scurtă și incompletă a acestor apariții. Rețineți că am eliminat adaptările operelor lui Poe și ne-am concentrat pe ceea ce vom numi „faux Poes”. Se pare că nu sunt doar vechii noștri colegi de cameră - mulți oameni chiar adoră să se îmbrace ca Edgar Allan Poe.

Ray Bradbury, „Exilii”, publicat în The Illustrated Man

După cum probabil știți, munca lui Poe a influențat masiv literatura americană. Într-un discurs din 1909, la Clubul Autorului din Londra, Arthur Conan Doyle a observat că „poveștile sale au fost unul dintre marile repere și puncte de pornire din literatura secolului trecut. . . fiecare este o rădăcină din care s-a dezvoltat o întreagă literatură. . . Unde a fost povestea detectivului până când Poe a răsuflat suflarea vieții în ea? „Dar nu este doar opera sa - Poe, ca o figură, s-a infiltrat într-o serie de lucrări literare, inclusiv această poveste timpurie a lui Bradbury, în care Poe (împreună cu Algernon Blackwood, Ambrose Bierce, Charles Dickens și William Shakespeare) trăiesc pe Marte și încet-încet se îndepărtează pe măsură ce oamenii de pe Pământ își ard cărțile. Simbolismul nu este tocmai subtil.

Gas-s-s

Producătorul și regizorul prolific Roger Corman este renumit pentru clasicul său cult „Poe Cycle”, opt filme bazate pe lucrările lui Poe (bine, din punct de vedere tehnic șapte, căci unul este o poveste Lovecraft cu unul dintre titlurile lui Poe) produs între 1960 (House of Usher) și 1965 (The Tomb of Ligeia), și în aproape toate a jucat Vincent Price. Așadar, nu este deloc surprinzător faptul că a sa comedie neagră din 1970, Gas-s-s, prezintă un Poe care se plimbă după apocalipsă pe o bicicletă murdară, jupuită la ghidoane și cu Lenore pe portbagajul din spate, comentând acțiunea. La urma urmei, Corman a fost destul de deziluzionat, iar acest film a apărut exact cum trebuia să apară.

Amenințarea fantomei, Sabrina - Vrăjitoarea adolescentă

Nu există o emisiune despre vrăjitoare în care să nu apară și Poe. În aceasta, episodul de Halloween din 1999, Sabrina - Vrăjitoarea adolescentă decide că este prea matură pentru vacanța înfricoșătoare (se hotărăște să petreacă timpul la Backstreet Boys cu niște zombi), iar mătușile, disperate de o spaimă, își folosesc ceasul de călătorie în timp. Din păcate, chiar este de groază. „Există o piață mult mai mare a scrisului inspirativ”, spunea Poe. Dezamăgirile abundă.

Abraham Lincoln, Vampirul vânat

Presupun că nu este chiar atât de șocant să ne imaginăm că Abraham Lincoln ar fi fost vampir, astfel Edgar Allen Poe ar fi știut despre el. Dar să ne rezumăm la poveste:

În timpul studenției din primul an la Universitatea din Virginia, Poe a băut și și-a bătut joc de fiecare bănuț pe care îl trimitea tatăl său adoptiv, până când John Allan nu i-a mai trimis deloc. Înfuriat și abandonat, Edgar a fugit din Virginia la Boston și s-a înscris în armată sub numele de Edgar A. Perry, încărcând zi de zi torpile și scriind povești și poezii din ce în ce mai întunecate. Edgar Allan Poe s-a întâlnit cu primul său vampir în timp ce staționa în orașul în care s-a născut. Atunci, vampirul i-a citit poezia și s-a gândit că numai un alt vampir ar fi putut să o scrie, așa că îl privește pe Poe, și află că acesta este un muritor, și, cu toate astea, ei devin prieteni.

Corbul

O parte din legenda de viață a lui Poe are legătură cu circumstanțele misterioase ale morții sale. Așa cum s-a mai scris, la 3 octombrie 1849, Poe a fost găsit rătăcind pe străzile din Baltimore, delirând, plimbându-se și purtând hainele altcuiva - pentru a fi mai străin, așa cum a descris medicul său asistent John Moran: „un palton vechi, decolorat, pantalonii unui personaj asemănător, o pereche de pantofi uzați la tocuri și o pălărie de paie veche. A fost dus la spital, unde a alunecat și și-a pierdut conștiința, nedevenind niciodată suficient de coerent pentru a-și spune povestea, înainte de a muri pe 7 octombrie. Teoriile abundă cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ale lui Poe (teoria „cooptării” fiind principala dintre ele), dar acest film al lui John Cusack sugerează că totul a avut de-a face cu un criminal în serie care l-a vizat pe Poe, prin refacerea unor povești ale sale.