Povestea de aur a Abecedarului

Abecedarul este cartea pe care orice școlar o atinge pentru prima dată. Primul abecedar a apărut la Alba Iulia, în anul 1699, la tiparnița Bisericii Ortodoxe Române, ridicată de Mihai Viteazul în anul 1597, sub denumirea de bucoavnă sau bucvar. Termenul de abecedar a fost introdus la noi în anii 1824 - 1825, când au apărut primele manuale școlare cu acest titlu.

Cea de a doua ediție a abecedarului a fost concepută de Ion Creangă în 1867, fiind considerat primul abecedar modern al românilor.

De atunci și până în zilele noastre, Abecedarul a suferit numeroase modificări. De exemplu, cel din 1982. Pe prima pagină din interiorul importantei cărți a elevului era, bineînțeles, fotografia tovarășului Nicolae Ceaușescu. Mai departe, Abecedarul conținea  povești care îi ajutau pe cei mici să își facă bine temele, de la liniuțele drepte sau oblice până la bastonașe sau primele litere cu ajutorul cărora să scrie câteva cuvinte.

Un alt exemplu bun, și cu o vechime de aproape 35 de ani, este „Albinuța” lui Grigore Vieru, care nu numai că nu a îmbătrânit, dar simte în continuare amprenta reeditării. Cei care au crescut cu poeziile marelui poet basarabean achiziționează și astăzi cartea care le-a marcat copilăria și, deși pe piață se găsesc numeroase abecedare, ei preferă să-și educe copiii cu poeziile lui Vieru. „Albinuța” are un loc aparte în istoria țării noastre, fiind primul abecedar în grafie latină care a apărut pe mesele elevilor în anii ‘90. Și, cu toate că poate fi considerată o relicvă a țării noastre, de ceva timp, abecedarul nu se mai află pe polițele librăriilor din capitală. Vânzătorii admit că toate cărțile din stoc se vând repede, iar altele nu mai sunt aduse. Însă nu trebuie să ne îngrijorăm, pentru că „Albinuța” se reeditează și va fi disponibilă pentru toată lumea.

Abecedarul a fost scris de Grigore Vieru împreună cu Spiridon Vangheli și ilustrat de Lică Sainciuc. La început, „Albinuța” a fost tipărită în 1979 în grafie chirilică, iar de atunci au urmat nenumărate ediții, tirajul timp de 10 ani constituind peste 1000.000 de exemplare. În grafie latină abecedarul a fost tipărit pentru prima dată în 1994, cu un tiraj de peste 200 de mii de exemplare.