Preț record pentru manuscrisul original al unei poezii scrise de Edgar Allan Poe

Manuscrisul poeziei The Conqueror Worm” (Viermele biruitor) semnat de Edgar Allan Poe, a fost achiziționat la o licitație organizată în orașul Marion (SUA), de un amator de poeme, care s-a ocupat timp de zece zile de verificarea autenticității documentului.

Poezia, al cărei manuscris a fost deținut începând cu anul 1920, de o familie din Rhode Island, a fost scrisă de Edgar Allan Poe în anul 1830 și face parte din cele peste 100 de poezii publicate de scriitor.

Manuscrisul original al acestui poem, care era considerat pierdut, a fost vândut pentru suma de 300.000 de dolari, depășind toate așteptările celor aflați la licitație, organizatorii estimând documentul la o sumă de aproximativ 20.000 de dolari.

Poezia Viermele biruitor”, simbolul vremelniciei umane, a fost publicat pentru prima dată în Graham's Magazine, în prima lună a anului 1843.

Edgar Alan Poe (1809 - 1849) s-a născut la Boston, Massachusetts. Și-a început studiile la Universitatea din Virginia, apoi, după o scurtă perioadă de activare în armată, a început să publice articole de critică în periodice literare, devenind cunoscut pentru stilul său caustic, riguros, de calitate intelectuală aparte. Două dintre eseurile sale, Principiul poetic” și Filozofia compoziției”, au rămas până în prezent repere de neocolit ale poeticii moderne.

Poe nu a stat departe nici de proză, fiind considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX, având o influență incredibilă în literatura americană, dar și europeană. Ca poet și-a început cariera literară (cu Tamerlane and Other Poems” în 1827 și Poems” în 1831). Singurul său roman finalizat, The Narrative of Arthur Gordon Pym” (Povestea lui Arthur Gordon Pym”), a fost publicat în 1838, iar primul volum de povestiri, Tales of the Grotesque and Arabesque”, a apărut în 1840. Cartea care l-a făcut celebru este The Raven and Other Poems” (1845). Datorită traducerilor lui Charles Baudelaire, care spunea despre Poe că este cel mai important scriitor al acelei epoci, reputația sa europeană începe totodată să capete un contur bine definit.