Cel mai scump cuvânt din lume este o poezie

lighght de Aram Saroyan, un poet american de origine armeniană, face parte din lista celor mai importante poezii ale secolului XX, fiind și cea mai scurtă poezie semnificativă publicată vreodată.

lighght a apărut în Chicago Review, iar la un an distanță a fost inclusă în American Literary Anthology II (1968), pe mijlocul unei pagini. Vestea că poezia lui Saroyan a câștigat un grant de 750 de dolari, l-a determinat pe republicanul William Scherle să țină un discurs acid în Congres despre ușurința de a premia un singur cuvânt cu titlul de cel mai bună poezie, și mai ales cu suma de 750 de dolari. Acesta a numit-o bătaie de joc pe bani publici.

Ronald Reagan s-a folosit de lighght într-un alt discurs despre necesitatea desființării agenției National Endowment for the Arts (NEA), care a dat 750 de dolari pe un cuvânt! În cele din urmă, lighght a păgubit National Endowment de tăieri de buget de milioane de dolari.

Aram Saroyan a bătut la mașina de scris lighght în toamna anului 1965, în Manhattan, într-o noapte.
lighght este o variație a cuvântului light și este scris într-o perioadă care trecea printr-o schimbare severă: apariția televizorului sau generația îndrăgostită. Poezia-unui-singur-cuvânt încorporează cele trei caracteristici fundamentale ale erei TV, rezumate de McLuhan: 1) instantaneitate, 2) simultaneitate, 3) multiplicitate (reproducere). lighght se citește ca o fotografie. Dacă lighght ar fi fost compus din mai multe cuvinte, am fi putut asista la un test de literatură, care implică noțiunea de timp. Repetiția grupului de consoane gh creează o structură de multiplicitate și simultaneitate în interiorul poeziei însuși.

Într-o zi, Aram Saroyan s-a întâlnit cu Robert Duncan, președintele juriului American Literary Anthology, cel care a ales poemul lighght „pentru că un înger i-a spus să facă asta”, cuvinte ce l-au lăsat fără replică pe Saroyan.

lighght poate fi achiziționat la prețul de 1000 de dolari, în ediție limitată (150).