Care ar fi ultimii trei scriitori pe care i-ați citi dacă ați afla că mai aveți de trăit doar o lună?

M-am gândit zilele acestea, chiar dacă au fost de sărbătoare, la hainele Apocalipsei; mai exact, cum ar îmbrăca ele Pământul. Așadar, mi-a venit o idee. Dacă lumea pe care o știm s-ar termina în curând, care ar fi ultimii trei scriitori pe care i-ați? Propunerile mele sunt următoarele:

1. Vladimir Nabokov

Născut la Sankt Petersburg, într-o familie cu blazon, Nabokov (specie de fluturi descoperită de unchiul scriitorului) își descoperă de timpuriu variate talente: învață foarte bine franceza, engleza, germana, este pasionat de pictură, de șah, de entomologie și de literatură (publică un prim volum de versuri la 15 ani). Exilat, își încheie studiile la Cambridge, iar în 1922 se mută la Berlin, unde publică în gazetele emigrației ruse sub pseudonimul Sirin.
Cele mai importante scrieri ale sale sunt: Lolita, Invitație la eșafod, Pnin, Foc palid

2. Ernst Hemingway

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume, a făcut ca a sa operă să aibă ca sursă o experiență de viață profundă și originală, conform concepției scriitorului, „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu”. Pentru proza energică, aspră, dură, și cu o mare economie a mijloacelor stilistice și susținută de un ton colocvial, Hemingway a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1954.
Cele mai semnificative opera ale sale sunt: Bătrânul și marea, Învingătorul nu ia nimic, Insule în derivă, A avea și a nu avea

3. Mario Vargas Llosa

Poate cel mai important romancier și eseist născut în America Latină. A obținut Premiul Nobel pentru Literatură în 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrîngerii individului”.
A obținut doctoratul în filozofie și litere la „Universitatea Complutense” din Madrid în 1959. În acest timp, se stabilește pentru o perioadă în Franța, unde lucrează ca profesor de spaniolă și ziarist. Devine un scriitor celebru prin forța epică, luciditatea și ironia sa.

Printre romanele sale cele mai de preț se numără: Povestașul, Orașul și câinii, Războiul sfârșitului lumii, Lituma în Anzi.