Cinci cărți din care nu ar trebui să citești înainte de culcare

Mulți dintre voi s-ar putea să aveți probleme cu cititul înainte de culcare, dar nu la modul propriu, ci la figurat. Important nu este că citești, important este ce citești și, mai ales, să nu ai coșmaruri. La fel de valabilă rămâne această ultimă ipoteză și acum, în zilele noastre. Oamenii se feresc de cărțile mai puțin ortodoxe”. Eu am făcut un top cinci ale cărților pe care nu cred că ar trebui să le deschideți înainte de a trece în lumea viselor:

1. Dr. Jeckyll and Mr. Hyde, de Robert Louis Stevenson

Un roman cu aer victorian, dar cu mari influențe gotice, Dr. Jekyll and Mr Hide denotă câteva teme foarte la modă la acea vreme: dualitatea omului, lupta arhicunoscută dintre bine și rău, impactul personalității asupra acțiunilor noastre. Mr. Hide este groaznic prin demersurile sale violente și alăturarea în capcanele răului; Dr. Jekyll seamănă frică prin refuzul binelui în fața răului.

2. Tăcerea mieilor, de Thomas Harris

Un criminal în serie umblă liber și își jupoaie victimele, dar nu de dragul de a face colecție de piei, ci ca să le îmbrace. Dr. Hannibal Lecter, unul dintre acele personaje negative care îți seacă gândurile și te îngrozește prin inteligența sa incredibilă, flerul criminal, nepăsarea totală față de oameni și cruzimea sa absolută, fac din „Tăcerea mieilor” un roman pe care nu l-ai deschide înainte de culcare.

3. Frankenstein, de Mary Shelley

Acest roman horror, Frankenstein, este mai mult o poveste pasională de dragoste, dar și un semnal tras asupra pericolului experimentelor științifice, de multe ori nereușite, dar la modă în acele timpuri. Victor Frankenstein, student la medicină, este dependent de știița vieții și de animarea materiei neînsuflețite. La un moment dat, fără ca nimeni să știe, începe un proiect, dacă nu cel puțin lugubru, dar terifiant da: din bucăți de corp cumpărate de la hoții de cadavre, Victor asamblează” o ființă pe care o aduce la viață cu ajutorul energiei electrice. Speriat de rezultatul groaznic, tânărul reneagă creatura și, nu face altceva, decât să deschidă cutia Pandorei.

4. Șobolanii, de James Herbert

Un tânăr profesor de desen din Londra se vede într-o zi pus în situația de a sta față în față cu o invazie de șobolani mari, feroce și foarte inteligenți, cu mult peste cei obișnuiți, care răspândesc teroarea și moartea printre locuitorii capitalei Angliei. Cartierele aflate sub dominația mizeriei și a ruinelor rămase din timpul celui de-al doilea război mondial fac ca lupta împotriva șobolanilor-mutanți să devină aproape imposibilă.

5. American Psycho, de Bret Easton Ellis

American Psycho este un roman bazat pe violență. Patrick Bateman, personajul principal al romanului este un tânăr din societate, manierat, inteligent. Ziua lucrează se află pe Wall Street, mânuind cu drept averea uriașă a familiei sale, iar noaptea se ocupă cu lucruri care mai puțin normale pentru noi, oamenii. Acțiunea este plasată într-un Manhattan al anilor ’80, în care banii revin tot bogaților, iar săracii ajung în mâinile străzilor, extreme de mulți. Așa își arată Bateman adevărata față; torturează și ucide biete suflete. Orori pe care nici o societate le poate opri. Romanul scoate în evidență căile ascunse ale nebuniei și subliniază violența de pe străzi.