Personaj în opera lui Shakespeare sau obiect în tablourile lui Rembrandt?

„Unii dintre voi sunt fascinați de literatură, alții de pictură. Eu, personal, am întâlnit, la fel de mult, ambele categorii. Astfel, s-a născut în mine o întrebare: personaj în opera lui Shakespeare sau obiect în tablourile lui Rembrandt, ce v-ați dori, dacă ați fi puși să alegeți?

Știm bine că amândoi sunt doi titani din arii diferite, dar asta nu contrazice faptul că orice om are propriul vis, propria sete de aventură.

Gândindu-ne la Shakespeare, se poate spune că există suspin numai în momentul când i se pronunță numele. Este considerat de mulți cel mai mare scriitor de limba engleză, dar s-a afirmat și ca poet, și ca dramaturg, piesele lui de teatru constituind un apogeu al literaturii universale. Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era Totus mundus agit histrionem”, reluată în Cum vă place” sub forma metaforei lumii ca scenă de teatru: All the world's a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances”. Lumea întreagă este o scenă, iar bărbații și femeile sunt actorii ei, ei intră și ies pe rând din ea.” Să nu uităm că majoritatea personajelor lui pică în tragic, tragedia ilustrează în mod excepțional marea temă shakespeariană.

Rembrandt Harmenszoon Van Rijn, pe de altă parte, spun unii că este cel mai mare pictor din istoria artei, fiind celebru și pentru desenele și gravurile sale. A trăit în epoca ce s-a numit vârsta de aur olandeză”, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” spunea Élie Faure.
Rembrandt nu a fost geniul solitar și neînțeles al epocii sale, dovedind și azi, neîncetat, că este pictor și că încă mai trăiește prin tablourile sale. Opera lui este un afiș bine conturat cu informații despre viața și caracterul omului.