Cinci personaje literare cu care nu ați fi îndrăznit să vă măsurați forțele

„Cine are putere, care are mintea și sufletul tare, acela domnește peste ceilalți!” spunea Feodor Dostoievski.

De câte ori nu am găsit în cărțile pe care le-am citit cel puțin un personaj care să iasă în evidență prin forța sa ieșită din comun?

Nu cred că este cineva care, în copilărie, să nu fi ascultat povești în care un om trecea printr-un amalgam de întâmplări, scoțându-și astfel, în față, latura sa eroică.
Am căutat un timp, ce-i drept, câteva personaje puternice, ale căror întâmplări nu pot fi trecute cu vederea. Iată ce am găsit:

1. Hunt (Dirk Peters) - Sfinxul ghețarilor, de Jules Verne
Marinarul misterios ajuns pe goeleta Halbrane, fără a-și expune motivele la început, nimeni altul decât Dirk Peters, cel care a făcut parte din echipajul fratelui căpitanului sub comanda căruia ajunse acesta (Len Guy), era un bărbat ce aparținea tribului Upsarokas din Far-West, îndrăgostit de pescuit. Talia mică, musculatura puternică, membrele „ca turnate într-un tipar Herculean” și brațele de fier, lungi și subțiri, făceau din Peters un metis demn de luat în seamă și respectat.

2. Luis de Clermont (Bussy d'Amboise) - Doamna de Monsoreau, de Alexandre Dumas
Un gentleman la curtea regelui francez Henric al III-lea, unul dinre cei mai buni spadasini și favoritul fratele regelui - Ducele de Anjou. Provenind dintr-o familie nobilă (stră-unchiul său fiind cardinal), a intrat în serviciul Ducelui de Anjou. Bussy a devenit bine-cunoscut datorită duelurilor cu favoriții regelui, tot el fiind și cel care l-a ajutat pe Anjou să fugă de la locul în care Henric al III-lea îl ținea prizonier.

3. Bolg – Hobbitul, de J. R. R. Tolkien
Fiul lui Azog din Moria, al cărui nume înseamnă chiar „puternic” în vocabularul Mágol, construit de Tolkien, este un războinic ucigaș, dur, idealist, nemilos și crud. Extrem de sadic, nu arăta nici o mustrăre în vreun masacru. O calitate a sa era inteligența, fiind un excelent lider și tactician. Bolg era enigmatic și puternic, prezentând o imensă voință și tactică superbă. Nu se deosebea cu mult de tatăl său, la fel de nemilos și feroce, și, pe deasupra foarte rezistent. Bolg avea o
toleranță ridicată la durere, fapt demonstrat în lupta cu elful Legolas, el neputând fi făcut knock-out sau să sângereze atunci când Legolas îl izbește cu capul într-un stâlp de lemn în mod repetat.

4. Micul John – Robin Hood, de Henry Gilbert
Contrar numelui său, Micul John ne este prezentat ca fiind un personaj solid și masiv, proscris de asemenea în banda lui Robin Hood. Era un bărbat înalt, foarte solid din fire și înzestrat cu o putere nemaivăzută, Micul John, la fel ca și Robin, lupta pentru dreptate și adevăr. Era un om sincer, curajos și cu multă tărie de caracter. De asemenea, se mai știe despre el că este un personaj ilar, haios chiar, de multe ori provocând haz.
Alaturi de celelalte personaje, completează tabloul perfect al hoților din pădure care fura din curtea bogaților și îi ajuta pe cei nevoiași.

5. Gherasim - Toate pânzele sus, de Radu Tudoran
Neînfricatul cârmaci de pe goeleta „Speranța” este un personaj exemplar. Mâna dreaptă a căpitanului Anton Lupan, Gherasim era un om înalt, bine clădit, cu umerii largi, parcă legat în fier de sus până jos, un om pe care la nevoie să te poți bizui, înfățișare în măsură să țină departe pe oricine ar fi vrut să se apropie de el cu gând rău.
Gherasim rămâne acel neînfricat lup al mărilor, dârz și hotărât, care pe parcursul celor peste 700 de pagini ale romanului nu s-a schimbat deloc.