Cine citesc mai mult, femeile sau bărbații?

Conform unor recente cercetări sociologice, și în România, ca și în străinătate, cifrele arată că femeile se împacă mai bine cu lectura decât bărbații și achiziționează mult mai multe cărți decât aceștia. Editorii au confirmat atracția sexului frumos pentru lectură.
În urmă cu 11 ani, prozatorul britanic Ian McEwan a făcut un experiment inedit pentru a testa apetența oamenilor pentru lectură. Împreună cu fiul său, Greg, s-a hotărât să se ducă într-un parc din Londra, la ora prânzului, să ofere cărți gratis. În cinci minute, cei doi au dat numai puțin de 30 de romane. A existat un singur bărbat care și-a dorit o carte, restul au fost împărțite femeilor. Unele dintre ele au cerut mai multe volume, în timp ce bărbații au erau suspicioși, devenind încruntați și nu s-au atins de nici o carte, nici măcar pe gratis”, spune Ian McEwan.
Statisticile apărute în ultimii ani confirmă cuvintele cunoscutului scriitor. Sondajele despre obiceiurile de lectură a românilor arată aceeași stare.
Cine citesc mai mult, femeile sau bărbații? Întrebarea nu face referire neapărat la vreun tip de literatură, ci, dimpotrivă, la literatură în general. Dincolo de toate comparațiile, statisticile rămân doar o notă de subsol, ele reflectând o situație demnă de analiză.

În Evul Mediu, Europa bărbații își țineau femeile departe de cărți (dacă ar învăța să scrie, susțineau clericii și laicii deopotrivă, femeia ar așterne pe hârtie misive de amor, așa că e de dorit să i se citească doar rugăciuni și scrieri religioase). La începutul mileniului trei, reprezentantele sexului frumos par a fi mai amatoare de lectură, pe când sexul opus pare prins în mrejele altor ocupații. Întrebarea rămâne valabilă și în zilele noastre, atâta timp cât în societatea contemporană existenţa femeii nu se mai reduce la universul domestic. Așadar, tendința de lectură, specifică laturii feminine, după cum susțin specialiștii de câteva secole, nu mai este piatra de temelie a unei explicații.