Cum se รฎmbrฤƒcau scriitorii romรขni รฎn comunism

Tinereศ›ea la un bฤƒrbat ศ›ine loc de eleganศ›ฤƒ รฎn รฎmbrฤƒcฤƒminte dacฤƒ, bineรฎnศ›eles, nu umblฤƒ rupt.”, spunea Marin Preda.
Cu toศ›ii au fost tineri ศ™i dornici de reuศ™itฤƒ. Unii รฎศ™i cรขศ™tigau pรขinea din scris, alศ›ii fฤƒcรขnd lucruri diferite, strฤƒine colilor ศ™i peniศ›elor. รŽn comunism, aerul de galฤƒ nu prea exista, dar existau asemฤƒnฤƒri reale รฎntre un om de rรขnd ศ™i un scriitor. Pe stradฤƒ, la cozile de la alimentare sau รฎn cinematografe, era foarte probabil ca lรขngฤƒ oameni muncitori, sฤƒ se aศ™eze ศ™i un adept al literaturii. Stilul vestimentar vechi, emanรขnd acelaศ™i miros de parfum comun, fฤƒcea ca una dintre รฎntรขmplฤƒrile de mai sus sฤƒ se petreacฤƒ des. Aศ™adar, astฤƒzi am ales sฤƒ vorbim despre modul cum se รฎmbrฤƒcau scriitorii รฎn Epoca de Aur a ศ›ฤƒrii”.

ศ˜tefan Agopian
Ca ศ™i astฤƒzi, a rฤƒmas fidel cฤƒmฤƒศ™ilor. Fie cฤƒ erau de blugi sau รฎn carouri, culorile nefiind importante, scriitorul ataศ™a cรขte o vestฤƒ tricotatฤƒ, dar ศ™i acel zรขmbet ศ™mecheresc, cu care te ademenea sฤƒ-i rฤƒsfoieศ™ti scrierile.

Augustin Buzura
Nu renunศ›a niciodatฤƒ la costum. Pe sub sacou, bineรฎnศ›eles, se afla o cฤƒmaศ™ฤƒ de culoare albฤƒ ศ™i o cravatฤƒ de culoare รฎnchisฤƒ, dar ศ™i bretelele, accesorii pe care le ataศ™a din cรขnd รฎn cรขnd la pantalonii sฤƒi de stofฤƒ.

Mircea Cฤƒrtฤƒrescu
Pe autorul „Solenoidului” l-am surprins deseori รฎn pulover, รฎn epoca ceauศ™istฤƒ, dar ศ™i รฎn cฤƒmฤƒศ™i albe ศ™i raiaศ›i. Se pare cฤƒ alegea acest stil nu pentru a se evidenศ›ia, ci pentru cฤƒ aceea era moda รฎn rรขndul tinerilor intelectuali.

Mircea Dinescu
„Eroul de la Revoluศ›ie”, se deosebea foarte uศ™or de restul oamenilor. Pe lรขngฤƒ darul vorbirii dese, acesta alegea sฤƒ se รฎmbrace cu o cฤƒmaศ™ฤƒ albฤƒ ศ™i un pulover peste ea, ศ™i acest stil fiind folosit deseori de cei de teapa sa.

Marin Preda
รŽncฤƒ de tรขnฤƒr prefera costumul. Eleganศ›a era pe primul plan. „Cel mai iubit dintre pฤƒmรขnteni”, prefera pe sub sacou o bluzฤƒ de culoare รฎnchisฤƒ, motivul probabil cฤƒ รฎl ศ™tiau doar apropiaศ›ii.

Deci, costumele erau cel mai des รฎntรขlnite รฎn rรขndul scriitorilor. Dacฤƒ mai aveศ›i ศ™i alte exemple, vฤƒ aศ™teptฤƒm cu mare drag sฤƒ ni le รฎmpฤƒrtฤƒศ™iศ›i.