Cum se îmbrăcau scriitorii români în comunism

Tinerețea la un bărbat ține loc de eleganță în îmbrăcăminte dacă, bineînțeles, nu umblă rupt.”, spunea Marin Preda.
Cu toții au fost tineri și dornici de reușită. Unii își câștigau pâinea din scris, alții făcând lucruri diferite, străine colilor și penițelor. În comunism, aerul de gală nu prea exista, dar existau asemănări reale între un om de rând și un scriitor. Pe stradă, la cozile de la alimentare sau în cinematografe, era foarte probabil ca lângă oameni muncitori, să se așeze și un adept al literaturii. Stilul vestimentar vechi, emanând același miros de parfum comun, făcea ca una dintre întâmplările de mai sus să se petreacă des. Așadar, astăzi am ales să vorbim despre modul cum se îmbrăcau scriitorii în Epoca de Aur a țării”.

Ștefan Agopian
Ca și astăzi, a rămas fidel cămășilor. Fie că erau de blugi sau în carouri, culorile nefiind importante, scriitorul atașa câte o vestă tricotată, dar și acel zâmbet șmecheresc, cu care te ademenea să-i răsfoiești scrierile.

Augustin Buzura
Nu renunța niciodată la costum. Pe sub sacou, bineînțeles, se afla o cămașă de culoare albă și o cravată de culoare închisă, dar și bretelele, accesorii pe care le atașa din când în când la pantalonii săi de stofă.

Mircea Cărtărescu
Pe autorul „Solenoidului” l-am surprins deseori în pulover, în epoca ceaușistă, dar și în cămăși albe și raiați. Se pare că alegea acest stil nu pentru a se evidenția, ci pentru că aceea era moda în rândul tinerilor intelectuali.

Mircea Dinescu
„Eroul de la Revoluție”, se deosebea foarte ușor de restul oamenilor. Pe lângă darul vorbirii dese, acesta alegea să se îmbrace cu o cămașă albă și un pulover peste ea, și acest stil fiind folosit deseori de cei de teapa sa.

Marin Preda
Încă de tânăr prefera costumul. Eleganța era pe primul plan. „Cel mai iubit dintre pământeni”, prefera pe sub sacou o bluză de culoare închisă, motivul probabil că îl știau doar apropiații.

Deci, costumele erau cel mai des întâlnite în rândul scriitorilor. Dacă mai aveți și alte exemple, vă așteptăm cu mare drag să ni le împărtășiți.