Gunoierii turci au fondat o bibliotecă din cărțile aruncate de alții

O bibliotecă din Ankara arată într-un mod inedit cât de importante sunt cărțile în viața oamenilor. Astfel, gunoierii din capitala Turciei au făcut cuvântul bibliotecă” să strălucească, după ce au salvate aproape toate cărțile din gunoaie, după ce au fost aruncate de foștii posesori.
Biblioteca se află în cartierul Çankaya din Ankara și a fost înființată la scurt timp după ce gunoierii au început să colecteze cărțile aruncate. Cum nicio muncă nu este ușoară, a durat câteva luni ca gunoierii să strângă cărțile aruncate, iar pe măsură ce colecția a început să prindă contur, locuitorii din Ankara au donat și ei din cărțile lor. La început, cărțile se puteau împrumuta doar de către angajații de la Salubritate și familiile acestora, dar, odată ce colecția a început să se măriească, iar interesul pentru bibliotecă a crescut în rândul comunității, acestea au putut ajunge și pe mâna publicului, din luna septembrie a anului trecut.

Aproximativ 7000 de cărți

„Am început  să vorbim despre ideea de  a crea o bibliotecă pornind de la aceste cărți. Și când toată lumea ne-a sprijinit, proiectul a luat naștere“, spune primarul din Çankaya, Alper Tasdelen.
Astăzi, biblioteca are aproximativ 7000 de cărți, de la beletristică la literatură non-fiction. Există chiar și un departament de benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice. Cărțile în limbile engleză și franceză sunt disponibile pentru vizitatorii bilingvi.

Biblioteca se află într-un spațiu dezafectat care aparținea firmei de Salubritate. Cu o fațadă de cărămidă și coridoare lungi, spațiul era ideal pentru bibliotecă. Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie.

Școlile și închisorile împrumută de aici

Colecția s-a mărit atât de mult astfel încât cărțile salvate au atars admirația școlilor, programelor educaționale și chiar a închisorilor. Mai mult, primăria a angajat un bibliotecar cu normă întreagă pentru a avea grijă de bibliotecă.

De cele mai multe ori, biblioteca este plină cu copiii angajaților Municipalității și cu elevi de la școlile din apropiere. Există, de asemenea, și o sală în care se poate citi și juca șah. Biblioteca a devenit foarte populară și în rândul cicliștilor care trec prin zona din apropiere și fac o pauză pentru câteva pagini citite dintr-o carte și o ceașcă de ceai.