Șapte copii orfani de mare nădejde

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om. În ea se trăiesc clipe de neuitat, fericite sau chiar nefericite. Insă, când vine vorba de literatură, nu toate personajele au avut o copilărie cu care să se mândrească. Unii nu au văzut o jucărie în viața lor, alții nu au gustat  niciodată o ciocolată sau o napolitană, iar cei mai mulți nu au avut nici măcar părinți. Fie au fost lăsați la orfelinate, fie abandonați la alte rude sau fie moartea le-a răpit părinții.

Iată o listă de șapte personaje literare orfane, dar extrem de blânde.

1. Jane Eyre - Charlotte Bronte

Jane este o orfană mică și urâtă. În timpul șederii sale într-un cămin pentru copiii nobililor săraci, Jane este educată să devină profesoară pentru copiii aristocraților, își însușește toate talentele pe care fetele nobile trebuie să le afișeze pentru a impresiona posibilii viitori soți: dans, pictură, croșetat și limba franceză. Mai mult, are principii solide și este independentă și incoruptibilă.

2. David Copperfield - Charles Dickens

David rămâne de mic fără tată și devine o victimă a cruzimii tatălui vitreg, Edward Murdstone și a surorii acestuia, Jane Murdstone, oameni haini și fără suflet. Este nevoit să răzbată singur prin viață, înfruntând nenumărate greutăţi.
Părăsit de toată lumea, simțindu-se al nimănui, David reușește să plece în căutarea mătușii sale - Betsey Trotwood, care locuiește în Denver. Aceasta va juca un rol important în viața lui David. Ea este cea care ia responsabilitatea de a se ocupa de întreținerea și educaţia lui.
După ce își termină studiile, face un pas mare în viață, angajându-se la biroul avocaților Spenlow și Jorkins și se căsătorește cu Dora Spenlow. După moartea Dorei, David își găsește fericirea în a doua căsătorie, cea cu tânăra Agnes.


3. Pip (Marile speranțe) - Charles Dickens

Pip este un băiat sărac crescut într-un cătun dintr-un orășel din Anglia, în apropierea Londrei. Băiatul este orfan și trăiește cu sora sa, doamna Joe Gargery, și cu soțul acesteia, Joe Gargery, fierarul comunității. Între cei doi se leagă o strânsă prietenie, ambii fiind chinuiţi de sora, respectiv soția lor.
La un moment dat în copilăria sa chinuită, Pip ajută un ocnaș evadat, ducându-i mâncare și băutură în mlaștinile din apropierea satului, unde se aciuse acesta de frica soldaților, care într-un final reușesc să îl prindă.

4. Dick Sand (Căpitan la 15 ani) - Jules Verne

Tânărul orfan Dick Sand este mus (elev marinar) la bordul bricului-goeletei Pilgrim, comandată de căpitanul Hull. După un sezon slab de pescuit, baleniera pleacă din Noua Zeelandă pentru a reveni în America. Întreaga călătorie de întoarcere va constitui o ocazie pentru Dick Sand de a se dezvolta din punct de vedere moral și de a-și dovedi limitele fizice, să facă față unor situații deosebit de periculoase și să reziste amenințării constituite de perfidul Negoro, enigmaticul bucătar de la bord.

5. Oliver Twist - Charles Dickens

Oliver Twist este un orfan este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei, unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șeful unei bande de hoți de buzunare. Aceștia sunt antrenați și folosiți de bătrânul recidivist Fagin, fără ca să-și dea seama de natura activităților lui criminale. Oliver va deveni și el hoț ca ceilalți, antrenat fiind de bătrânul viclean.

6. Harry Potter - J. K. Rowling

Harry este un orfan care la vârsta de 11 ani descoperă că este vrăjitor și se trage din părinți magicieni. El urmează cursurile de magie la Hogwarts - Școala de Farmece și Vrăjitorie. Sub îndrumarea directorului Albus Dumbledore, Harry află că este un personaj faimos în lumea vrăjitoriei de acolo și că soarta lui este legată de Lordul Cap-de-Mort (Voldemort), vrăjitorul întunecat care i-a ucis părinții și care se presupune că a murit când a încercat să-l omoare și pe Harry.

7. Gavroche (Mizerabilii) - Victor Hugo

Gavroche, fiul cuplului Thenardier, care l-a și abandonat, în vârstă de numai unsprezece ani, duce o viață de ștrengar, pe străzile Parisului. Deși lipsit de dragoste și de căldura unui cămin, acesta este nevoit să-și poarte singur de grijă. Cu toate astea însă, Gavroche își păstrează inocența, curajul și dragostea față de oameni.
Micul Gavroche se oferă ca voluntar pentru a aduce revoluționarilor muniții, strecurându-se printre cadavrele soldaților morți și golindu-le cartușierele. Deși rănit, Gavroche nu se dă bătut. Un al doilea glonț însă îl rănește mortal. Atunci micuțul lansează o ultimă sfidare gărzilor naționale, cântând: Je suis tomhe par terre Cest la Jante a Voltaire ()” - De-am căzut, nu-i un mister, /De vină e doar Voltaire ()” Imaginea micuțului Gavroche va rămâne pentru totdeauna un simbol al tuturor celor care își sacrifică viața pentru apărarea libertății.