Asasinul din umbră - Brent Weeks

Cartea debutează cu o scenă în care un copil de unsprezece ani se străduiește să strângă bani pe orice cale; chiar și culegându-i din mocirla cartierului în care a crescut, numit Furnicar. În acest Furnicar condus de Ghilda Hoților, numită la rândul ei Saka’ge, nimeni nu face ceva fără ca ea să afle. Pe de altă parte, cartierul se află într-un oraș ce poartă denumirea de Cenaria, iar pe străzile Furnicarului trăiește Azoth, personajul principal al cărții ce poartă semnătura lui Brent Weeks. Tânărul este supus la tot felul de întâmplări umilitoare, mai ales de Șobolanul, cel care îi sustrage mereu banii și îi va deveni rivalul său de-o viață. Cu toate acestea, Azoth se hotărăște să devină ucenicul lui Durzo Blint, unul dintre cei mai de temuți asasini din Cenaria. Traiectoria pe care Azoth intră este una fascinantă. Cel mai greu este până ca Durzo să accepte să aibă un ucenic, important fiind faptul că el nu suporta acest lucru. În cele din urmă acceptă, iar pentru ca Azoth să devină asasin trebuie să lase tot trecutul în urmă, să adopte o nouă identitate și să îl ucidă pe Șobolan, acest test fiind pus la cale de maestrul său, Durzo. Astfel, el își schimbă numele în Kyllar și debutează cu ușurință în noua sa viață.

În roman mai sunt prezentate și alte personaje. Logan Gyre, pe de-o parte, moștenitor al tronului Gyre, devenit duce, și Mama K, pe de altă parte, conducătoarea celui mai important bordel din oraș, două entități cu care Kyllar se va intersecta pe tot parcursul firului narativ.
Cu singurătatea în buzunare, Kyllar are și două ajutoare de nădejde: Jarl și Păpușa, cea de care are grijă mai tot timpul.
Când Cenaria este gata să fie asediată de Halidor, Kyllar pornește într-o cursă contra-cronometru. Cine stă în spatele marii oștiri ale Halidorului și cum se va descurca Kyllar, găsiți în această palpitantă carte. Lectură plăcută!