Amintirea palidă a munților - Kazuo Ishiguro

În acest roman, Kazuo Ishiguro ne-o prezintă pe Etsuko, o japoneză care se luptă să treacă peste coșmarul ce s-a abătut asupra sa, și anume sinuciderea celei mai mari dintre fiicele sale, Keiko.
Într-o zi, Etsuko o cunoaște pe Sachiko, cu care se și împrietenește, stabilind totodată o strânsă legătură, și pe ciudata ei fiică, micuța Mariko.
Sachiko era o tânără care trăia la limita sărăciei, dar stăpânită de o mare dorință; să plece în America, la unchiul său, sătulă de viața de pe tărâmul Asiatic. Ca să facă rost de bani, aceasta își roagă noua prietenă să insiste la doamna Fujiwara, pentru a o angaja la patiseria proprie, ca vânzătoare. După un timp, Sachiko demisionează, nefăcând față sarcinilor impuse de patroană.
Cum banii nu erau îndeajuns, aceasta se împrumută la prietena sa, garantându-i că în momentul ajungerii în America, îi va restitui suma.

Firul narativ duce la prezentarea Japoniei postbelice, în care valorile tradiționale sunt ignorate de tineri, iar valorile actuale și codurile comportamentale nu sunt un temei de dezvoltare.

Dacă ajunge Sachiko în America, veți afla doar dacă citiți această capodoperă a lui Kazuo Ishiguro.