Fața și reversul - Albert Camus

Fața și reversul este un roman ce descrie imagini pitorești din diferite locuri de pe glob; Alger, Praga, Vicenza sau Palma. Toate acestea sunt cuprinse într-o frumusețe poetică învăluitoare. Libertatea din carte face ca orice cititor să înceapă o călătorie înfricoșătoare, în care să fie doar cu el înșuși, pentru a putea să-și înfrunte demonii, vizibili sau metafizici, demoni lăsați să se miște odată cu frica lumească.

Scriitorul se mândrește cu țărmul mediteraneean, subliniind spațiul în care s-au născut spiritul și acea dragostea lui de viață. Camus a scris această carte pe când avea vârsta de douăzeci și doi de ani, o vârstă destul de fragedă pentru unii, dar suficient de consistentă pentru autorul crescut într-un cartier unde sărăcia, oricât ar părea de necrezut, nu sufoca, dimpotrivă, elibera.

Recomand acest roman. Se citesc foarte ușor cele aproximativ 120 de pagini ale sale ce cuprind cinci capitole: Ironia, Între da și nu, Cu moartea în suflet, Dragostea de viață, Fața și reversul.