Floarea întunecată - John Galsworthy

Floarea întunecată” este un roman de dragoste ce are ca personaj principal pe sculptorul Mark Lennan. Cartea este împărțită în trei, Primăvara, Toamna și Iarna, capitolele fiind caracterizate prin tinerețe, maturitate și bătrânețe. Printre aceste etape se strecoară și iubirea, pe care protagonistul nostru are șansa de a o întâlni sub diverse forme și în felurite chipuri, dar și neșansa de a nu fi niciodată împlinit în alegerile sale.

Romanul are și o tentă dramatică datorită zbuciumului sufletesc încercat de Mark, prin trăirile sale contradictorii și prin veșnica interpelare a destinului, mai degrabă decât prin faptele descrise. Totul pleacă de la aventura de tinerețe, când tânărul Lennan se îndrăgostește de soția mentorului său, și se sfârșește simțind fiorii bătrâneții, când, însurat fiind și așezat la casa proprie, se îndrăgostește de o tânără care ar putea să-i fie foarte ușor fiică. Scriitorul descrie impecabil condiția umană, caracterizată de o continuă nemulțumire și de o dorință de a atinge ceea ce nu poate fi atins.

În proză se simte destul de ușor și lirismul; metafore grăitoare, cu predilecție înfățișând „floarea întunecată a pasiunii”, pasiune pe care Lennan și-o reprezintă ca pe o garoafă de un roșu purpuriu, închis.

În concluzie, este o carte ce se poate citi destul de ușor, de preferat cu o cană de ceai lângă, când afară este o vreme ploioasă.