Un „gunoier” a salvat 25.000 de cărți și le-a transformat într-o bibliotecă. Imaginile sunt uimitoare!


Ce se poate face cu cărțile vechi?

Se pot transmite unui prieten sau pot fi donate, ori adăugate la una dintre acele mici biblioteci gratuite. Dar, să fim sinceri, o cantitate mare de cărți folosite ajung la coșul de gunoi.

Pentru locuitorii din Bogota (Columbia), persoana care ridică toate cărțile aruncate este José Alberto Gutiérrez, iar atunci când acesta găsește cartea pe care cineva a aruncat-o, aceasta se poate numi o carte norocoasă.


În ultimii 20 de ani, Gutiérrez a fost într-o continuă misiune de a salva cărți aruncate.


Gutiérrez lucrează la salubritate. El salvează cărți vechi pe care alți oameni le-au aruncat. De obicei, cărțile sunt lăsate separate de restul gunoiului și, dacă sunt în stare bună, Gutiérrez le ridică și le duce acasă.

Deși colecția columbianului a început cu o singură carte („Anna Karenina” a lui Leo Tolstoi), astăzi, numărul total de lecturi recuperate a crescut până la aproximativ 25.000 la ultimul număr. Cărțile ocupă întregul parter al casei sale, stivuite în ziduri mari și munți de pagini.


Pe măsură ce colecția crește, oamenii au început să ia atitudine. Vizitatorii au început să întrebe dacă ar putea împrumuta o carte sau două pentru a-și ajuta copiii să se pregătească pentru școală.

Familia lui Gutiérrez ajută la derularea proiectului, la coordonarea pick-up-urilor, la efectuarea lucrărilor administrative și la organizarea de evenimente.


Mai mult, în afara insuflării dragostei pentru cărți, programul se referă și la a le oferi copiilor un picior în educație.

Gutiérrez locuiește în baroul La Nueva Gloria, un cartier cu venituri mici din sudul Bogotei. Când a început, școala unică a comunității nu avea o bibliotecă proprie. O donație de la Gutiérrez a ajutat însă la remedierea acestui lucru.

De fapt, de când aceasta a început, Gutiérrez a donat materiale de lectură la 235 de școli și comunități diferite.

Întreaga valoare a ceea ce facem constă în a ajuta copiii să înceapă să citească”, a spus Gutiérrez pentru Al Jazeera.

Am crescut, aici și pot să vă spun că am obținut un doctorat în marginalizare și sărăcie”, a încheiat columbianul.

Sursa: www.upworthy.com