Poezia „Perseverență” de Marin Sorescu a apărut în metroul din Londra

O poezie de Marin Sorescu (1936-1996), tradusă în engleză, a apărut afișată din data de 10 februarie în metroul din Londra și va sta acolo timp de patru săptămâni. 

Poezia „Perseverență” de Marin Sorescu a fost aleasă pentru proiectul intitulat „Poems on the Underground” (Poezii în subteran), o inițiativă care aparține mai multor instituții britanice, între care Primăria Londrei.

Este un proiect cu o vechime de 34 de ani, fiind lansat în 1986, la inițiativa scriitoarei americane Judith Chernaik, care a ținut cu tot dinadinsul să contribuie la popularizarea acestui gen literar.

Proiectul popularizează versuri semnate de scriitori din toată lumea, iar într-unul din trenurile care străbat capitala Angliei se regăsește și poezia lui Marin Sorescu.

Poemul a apărut în limba engleză în anul 1987, în traducerea lui D. J. Enright.

Iată cum sună poezia în românește:

„Voi privi la iarbă
Până voi obține titlul
De doctor în iarbă.
Voi privi la nori
Până voi ajunge Laureat
Al norilor.
Voi trece pe lângă fum
Până când fumul, de rușine,
Va deveni iar flacăra
De la început.
Voi trece pe lângă toate lucrurile
Până când ele
Vor ajunge să mă cunoască”.

Poeziile selecționate pentru această etapă a proiectului subliniază temele dragostei, naturii, tinereții și bătrâneții, dar și schimbarea vremii.

Dincolo de afișarea pe pereții vagoanelor, poeziile pot fi găsite gratuit și într-o variantă tipărită în stațiile de metrou, în lunile februarie și martie.

Timp de aproape jumătate de secol, Marin Sorescu a fost unul dintre cei mai publicaţi autori români, în întreaga lume, operele sale fiind traduse în peste 20 de țări precum; Statele Unite, India, Suedia, China sau Rusia. 

De la vârsta de 28 de ani, când a apărut primul său volum, „Singur printre poeți”, Marin Sorescu a mai publicat încă 23 de volume de poezie. Piesele sale figurează și astăzi în repertoriul multor teatre din lume: Paris, Zurich, Helsinki, Copenhaga.

A fost premiat, citit în zeci de limbi, jucat pe marile scene ale lumii. A scris enorm, a pictat, a călătorit. 

Un autor care ar fi meritat Nobelul, astăzi este aproape uitat în școli. A fost un român prieten al marilor romancieri universali. Un geniu. Așa povestesc despre Marin Sorescu frații săi.