16 filme cu tematică poetică de urmărit

Majoritatea filmelor despre poeți nu sunt tocmai grozave. Poezia este mai dificil de surprinsă pe marile ecrane, iar artiștii, în general poeții, sunt prea des supuși unui tandru, mitologic cultural sfâșietor, care se soldează cu moartea lor. Asta nu înseamnă că nu trebuie priviți sau puși pe o oarecare listă.

Așadar, pentru a vă umple circa două săptămâni din timpul pe care îl petreceți în casă, am alcătuit o listă de 16 filme poetice (câte unul pe seară) demne de vizionat.

1.      Eclipsă totală (1995)

Leonardo DiCaprio, în vârstă de 20 de ani, joacă rolul lui Arthur Rimbaud, într-un film despre dragostea ce i-o poartă lui Paul Verlaine, care este interpretat de David Thewlis. Filmul arată pur și simplu o altă viață de cuplu, ce pentru unii nu poate fi rea; pentru unii, însă, poate fi groaznică.

2.      Sylvia (2003)

Câștigătoare a premiului Oscar, Gwyneth Paltrow este Sylvia Plath, legendara scriitoare americană, alături de Daniel Craig în rolul poetului britanic Edward (Ted) Hughes.

O poveste despre dragoste, pasiune, inteligență și disperare, ea explorează sursa creației de geniu și dragostea dusă până la obsesie. O legătură senzuală, volatilă, explozivă între cei care aveau să devină doi dintre cei mai influenți scriitori ai secolului al XX-lea.

Anul 1956. Ea studiază în Anglia, unde îl întâlnește pe Ted. Atracția este imediată pentru amândoi. O extraordinară întâlnire a minților și, totodată, de o intensitate fizică foarte puternică. După patru luni, cei doi se căsătoresc. Sylvia își termină studiile și pleacă împreună cu Ted acasă, în America, unde primește un post de profesoară. Imediat ce îi apare romanul, Ted începe să atragă atenția lumii literare și, totodată, a doamnelor din „lumea bună”.
Odată cu întoarcerea în Anglia, în 1959, Sylvia și Ted încearcă să își salveze povestea de dragoste, odată cu nașterea celor doi copii. Dar pe măsură ce mariajul lor se uzează, iar creațiile literare ale lui Ted le acoperă pe ale ei, Sylvia își îndreaptă toată furia și pasiunea către ceea ce scrie, în lucrări foarte puternice, explozive. „Simt că Dumnezeu vorbește prin mine”, spune ea. Destinul său și al lui Ted, care nu putea exista altfel decât legat de al ei, este dramatic.

3.      Triunghiul dragostei (2008)

Două femei sunt atrase de un poet carismatic. Pasiunea legendarului poet Dylan Thomas este arătată prin viața a două femei extraordinare. Vera Phillips și Dylan au fost iubiți în adolescență; după zece ani, cei doi se vor regăsi la Londra. Ea este cântăreață, în timp ce el scrie scenarii pentru filmele de propagandă ale guvernului. Cei doi foști iubiți simt din nou atracție unul față de celălalt, dar Thomas este căsătorit acum cu aventuroasa Caitlin.

4.      Să nu-ți întâlnești eroii (2015)

Acesta este atât un film despre Dylan Thomas, cât și despre poetul și criticul John Malcolm Brinnin, bazat pe memoria sa din 1956, Dylan Thomas în America, care descrie ce s-a întâmplat când Brinnin l-a adus pe Thomas în țară pentru a face liceul. Problema este că în timp ce o parte din scenarii este solidă, filmul nu relatează destul de adânc întâmplările poetice. Criticul Odie Henderson a fost deosebit de dezamăgit de lipsa de utilizare a poeziei lui Thomas:

La un moment dat, Brinnin îi spune lui Thomas „ți-e frică de talentul tău”. Filmul este la fel de bazat pe frică, pentru că de fiecare dată când Thomas începe să recite ceea ce l-a făcut celebru, el este încurcat de muzica de pian al coloanei sonore. Uneori, pianul este acompaniat și de o lovitură dată de Elijah Wood care ne privește dur. Nu auzim decât o singură poezie, rostită în întregul rol.”

5.      Urletul (2010)

O dramă în cheia biografică ce amintește despre obscenul proces juridic la care Allen Ginsberg (interpretat de James Franco) este supus după publicarea poemului Howl. În anul 1955, poetul Allen Ginsberg electriza atmosfera într-o cafenea din San Francisco, recitând poemul postmodernist Howl în fața unor tineri extaziați și nonconformiști care își căutau libertatea de expresie. Doi ani mai târziu, poemul în sine, autorul lui și editorul care a avut îndrăzneala de a-l publica erau judecați sub acuzația de obscenitate, în cadrul unui proces inedit care împărțea în două opinia publică din Statele Unite ale Americii. Procurorul Ralph McIntosh dorea să demonstreze conservatorului judecător Clayton Horn că poemul Howl este scandalos și trebuie interzis deoarece vorbește cu franchețe despre consum de droguri și homosexualitate într-o perioadă în care aceste subiecte erau considerate tabu, în vreme ce avocatul apărării Jake Ehrlich se străduia să probeze faptul că libertatea de expresie și creativitatea nu pot fi îngrădite. Allen Ginsberg și poemul Howl și-au găsit un susținător în criticul literar Luther Nichols, dar și adversari de marcă în profesorul David Kirk și în vedeta radio Gail Potter, iar procesul de obscenitate a stârnit reacții cât se poate de diverse în sânul societății.

6.      Leopardi (2014)

O somptuoasă idee italiană asupra vieții scurte și melancolice a lui Giacomo Leopardi, dramatică și superbă, dar uneori cam lentă.

7.      Stâlp de cafenea (1987)

Filmul portretizează ciudata relație dintre un bărbat și o femeie din Los Angeles-ul de la sfârșitul deceniului opt. Talentul literar al lui Henry Chinaski este umbrit de pasiunea sa insațiabilă pentru licorile bahice. Când o întâlnește pe Wanda Wilcox, o femeie frumoasă și țicnită care îi împărtășește viciul, Henry crede că în viața lui va interveni o schimbare. Deși pentru moment reușește să se mai adune, mai ales că un editor îi propune un contract avantajos, Henry își dă seama în curând că proastele obiceiuri nu mor niciodată. Tot ce trebuia să facă era să scrie, îndeletnicire la care este maestru, egalată doar de priceperea în tainele alcoolului, dar Henry este pe cale să dea din nou chix. Singura sa scăpare este Wanda și iubirea mistuitoare dintre ei.

8.      Păpușa (2013)

Filmul urmărește viața Bronisławei Wajs (numită Păpușa), prima poetă poloneză de etnie rromă, de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

9.      Ucide ce iubești (2013)

Un film biografic, dramă, romantic 2013, regizat de John Krokidas. Inspirat dintr-o poveste adevărată, în anul 1944 o crimă necunoscută reunește cei mai mari poeți ai generației Beat Revolution: Allen Ginsberg, Jack Kerouac și William Burroughs.

10.  Wilde (1998)

Filmul prezintă viața lui Oscar Wilde cu părțile ei bune și cu situațiile neplăcute și mai ales cu problem homosexualității. Scriitorul irlandez Oscar Wilde se întoarce la Londra după o călătorie în America și se căsătorește cu Constance Loyd. Cei doi vor avea doi copii, Cyril și Vyvyan. Pe partea artistică, Oscar va câștiga o mulțime de bani cu piesele sale de teatru de succes. Astfel va reuși să devină apropiat al tânărului Robbie Ross și, lăsând deoparte toate ideile preconcepute, va recunoaște faptul că este homosexual, asumându-și cu responsabilitate acest lucru. Va urma o perioadă din viața sa în care va sta mai mereu în preajma tinerilor, cunoscându-l astfel pe lordul Alfred Douglas, de care se va îndrăgosti. Tatăl lui Alfred însă nu va accepta această situație, acționându-l în judecată pe Oscar pentru sodomie. Sentința va fi dură, iar cei doi ani de muncă silnică îi vor afecta sănătatea, iar după eliberearea sa, va mai trăi o perioadă scurtă în Paris, găsindu-și sfârșitul într-o singurătate tristă.

11.  O pasiune tăcută (2016)

O pasiune tăcută este povestea poetei americane Emily Dickinson din primele sale zile ca școlăriță până la anii când a devenit artistă. Emily este o femeie tânără, cu o inteligență ascuțită, care uneori intra în necazuri cu profesorii ei, dar acest lucru a ajutat-o să-și câștige respectul și sprijinul familiei sale, devenind unul dintre cei mai apreciați poeți ai erei ei.

12. Nopți sălbatice cu Emily (2019)

O comedie romantică cu Emily Dickinson în prim plan, pe care o observăm atât de retrasă, recluzivă și fără sex. Înfățișată de Molly Shannon, Emily este ireverentă, strălucitoare și îndrăgostită totodată. Desigur, este o simplă versiune a lui Dickinson și nu putem cunoaște adevărul, întrucat regizoarea Madeleine Olnek a păstrat multe date în agenda sa, lăsând cât de cât un farmec aparte în această producție.

13. Înainte de căderea nopții - Viața și epoca lui Reinaldo Arenas (2000)

Filmul e inspirat de povestea vieții lui Reinaldo Arenas, scriitor și poet cubanez exilat, care s-a născut în 1943 într-un sat din Cuba rurală și a murit în 1990 în New York.

Viața și epoca lui Reinaldo Arenas pune în contrast copilăria scriitorului, perioada în care a suferit foamea cruntă, dar în care s-a bucurat de libertate deplină și de viața de adult, zbuciumată și tensionată din cauza scrierilor sale și, mai ales, a orientărilor sale sexuale.
La 14 ani, Reinaldo Arenas (interpretat excelent de Javier Bardem) este „recrutat” și școlit de revoluția cubaneză. La 20 de ani publică primul roman, Celestino Antes del Alba, pentru care câștigă premiul național. Este primul și singurul său roman care va fi publicat în Cuba lui Fidel Castro. Celelalte opt romane, nuvelele și poeziile vor fi interzise în propria-i țară și vor vedea lumina tiparului peste hotare. Cel de-al doilea roman al său, El Mundo Alucinante, este cenzurat, dar în Franța va fi considerat cel mai bun roman străin al anului 1969. Arenas a fost unul dintre puținii scritorii cubanezi care și-au publicat cărți în afara țării fără acordul guvernului revoluționar. Devine imediat persona non grata și, în 1973, va fi arestat și încarcerat la El Morro. Va petrece doi ani în compania deținuților de drept comun, dar Arenas supraviețuiește compunând scrisorile pentru familiile colegilor săi de celulă.

În mai 1980, Castro permite tuturor homosexualilor, alienaților mintali și celor cu cazier să părăsească țara. Printre cei 250.000 cubanezi auto-exilați se numără și Reinaldo Arenas. Dar el nu avea să găsească pământul făgăduinșei în Statele Unite. Poate că libertatea pe care și-o dorea atât de mult nu există nicăieri.
În 1990, Arenas moare sărac și singur în New York. Trei ani mai târziu, Înainte de căderea nopții va fi considerată una dintre cele mai bune zece cărți ale anului 1993. Manuscrisele sale se află în arhivele Universității Princeton.

14. Neruda (2016)

Anul 1948. Statul Chile este afectat de Războiul Rece, iar într-un Congres senatorul Pablo Neruda (Luis Gnecco) critică guvernul la scenă deschisă și este destituit din funcție de președintele Gabriel González Videla. Tânărul inspector Óscar Peluchonneau (Gael García Bernal) primește misiunea de a-l aresta pe celebrul poet chilian. Persecutat de regimul comunist al lui Videla, Neruda încearcă să fugă din țară împreună cu soția sa, pictoriția Delia del Carril (Mercedes Morán), însă sunt forțați să se ascundă. Poetul se joacă, lăsându-i inspectorului cu bună știință indicii care fac vântoarea mai periculoasă și din ce în ce mai personală. În jocul de-a șoarecele și pisica, Neruda vede ocazia de a se reinventa, de a deveni un simbol al libertății și o legendă a literaturii.

15. Poștașul (1995)

Exilat din motive politice, poetul chilian Pablo Neruda se stabiliește, pentru o vreme, într-o mică insulă italiană. Pentru că primește un număr impresionant de scrisori, el are nevoie de un poștaș care să i le aducă. Rămas șomer, pescarul Mario devine poștașul poetului și, treptat, chiar prietenul lui. De la acesta, Mario învață să prețuiască poezia și cum să-și cucerească iubita, folosind farmecul cuvintelor.

16. Steaua strălucitoare (2009)

Filmul constituie pasionanta poveste de dragoste dintre John Keats (unul dintre cei mai importanți poeți britanici de începutul secolului XIX) și Fanny Brawne (iubita și muza sa). Cu Ben Whishaw în rolul lui Keats și Abbie Cornish în rolul lui Brawne, filmul aduce în prim‑plan ultimii ani din viața poetului, care a murit la doar 25 de ani, de tuberculoză.

Producția este o melodramă convențională, cu decoruri și costume de epocă, pe parcursul căreia sunt recitate cu fiecare ocazie versuri de Keats.

Emoționant, frumos, sublim. O poveste adevărată a unei iubiri curate pe care poezia o transpune într-o dimensiune netrecătoare. Poate și de aceea marii poeți nu au trăit mult, ei preschimbând prin aripile lor deschise măsura timpului și ritmul misterios de plăcut al vieții. O viață care nu mai poate a fi efemeră printr-o iubire pură și delicată.

Un lucru frumos este o bucurie întotdeauna - valabil și pentru acest film. Dacă posteritatea i-a oferit recunoaștere lui Keats, pentru scriitorii de azi șansele unui deznodământ similar sunt marginale. Asta spune multe despre lumea în care trăim, despre valoarea socială acordată sensibilității umane vs. rinocerizare.