„Cartea pe roți“, prima librărie mobilă din lanțul Humanitas

„Cartea pe roți“, prima librărie mobilă din lanțul Humanitas, este soluția la care grupul editorial s-a gândit de câțiva ani pentru a reface legătura specială pe care oamenii o au cu librăriile, mai cu seamă în localitățile, nu puține, rămase fără librării. Au pus de câteva ori pe hârtie planul, au căutat parteneri ai proiectului și s-au oprit. Anul acesta însă au hotărât că nu mai e timp de încă o amânare. Odată ce au spus #continuăm, au trebuit să meargă mai departe: #continuămpe4roți.

„Cartea pe roți“ este o autorulotă încăpătoare, care are pe rafturi o selecție de câteva mii de titluri de la cele mai importante edituri. Poate fi regăsită aici experiența care devine reflex și răsfăț într-o librărie cu care ne-am obișnuit. O așezare logică a cărților, care ne ajută să ne orientăm imediat spre zona de noutăți, spre romanele premiate recent, cărțile pentru copii și cele de science fiction, istorie, filozofie, spiritualitate sau știință. 

Librăria Humanitas „Cartea pe roți“ va porni la drum pe 8 septembrie. Prima oprire, comuna Scrioaștea, Teleorman, la Asociația „Cu cărțile pe uliță“, pentru a ajuta cu donații poate cel mai ambițios proiect educațional din România, născut din „nebunia” unui singur om: Relu Voicu. 

Până în decembrie, „Cartea pe roți“ va ajunge și în alte câteva zeci de localități din toată țara, prilej cu care va fi făcută și o donație în cărți către biblioteca locală sau școlară din localitatea-gazdă.

De ce este nevoie de o completare a distribuției cu o librărie mobilă?

Se discută mult și de multă vreme (vezi sloganul „România educată”, sub care a început un mandat prezidențial) despre educație și cultură, despre problemele tot mai acute, care cer rezolvări prompte, o soluție de durată. Prezența librăriilor, a cărților, în mijlocul comunității e o parte esențială a soluției.

Dacă am fi atenți la informațiile care s-au transmis în buletinele de știri și analizele de presă, am observa că numărul librăriilor din orașele medii a scăzut dramatic, mai ales în cazul localităților care au sub 50.000 de locuitori. În 2012 erau peste 500 de astfel de spații în toată țara, iar în primăvara anului 2020 Asociația Editorilor din România anunța că au mai rămas active între 200 și 250 de librării.

Datele arată că orașul cu cea mai bună acoperire în lanțul de distribuție, București, aduce 50% din achiziția de carte. Nu credem că este ceva întâmplător și suntem conștienți că puterea de cumpărare este un factor important, dar sunt mulți alții de luat în calcul.

Nu ne dorim să tragem, în gol, încă un semnal de alarmă, ci ne alăturăm inițiativelor care pot schimba lucrurile în bine, pentru a crea în jurul lor o mișcare cu o amploare destul de mare cât să întoarcă trendul.

„Cartea pe roți“ poate fi, pentru o vreme, echivalentul unei librării care se deschide în fiecare localitate în care va ajunge și în care se va întoarce periodic.