10 scriitori care au iubit cu adevărat pisicile

Se spune că cel mai bun prieten al omului este câinele, dar această zicală este contrazisă de scriitorii de mai jos, care și-au găsit alinarea și inspirația ocazională la un alt tovarăș cu patru picioare; pisicile.

Ei bine, iată 11 scriitori care au iubit pisicile în viața lor.

1. William S. Burroughs

Când romanul Naked Lunch, al scriitorului William S. Burroughs, a fost publicat în 1962, a făcut obiectul a ceea ce s-ar putea traduce ultimul proces major de obscenitate pentru o operă literară din Statele Unite. Proza lui sângeroasă, plină de droguri, a atins un nerv, dezvăluind paranoic ca o umbră a Americii aflată în plină expansiune după război. A fost un scriitor revoluționar, pasionat de arme, droguri și cu un tată devenit gay. Cu toate acestea, pe fondul mult discutatelor sale încălcări ale legii, a apărut o narațiune separată: povestea liniștită a omului-pisică Burroughs.

În multe privințe, Burroughs a stat mai mult pe lângă pisici, decât pe lângă oameni. Casa sa din Lawrence (Kansas), susținea o adevărată colonie de pisici. Pentru scriitorul cu studiile la Harvard, pisicile nu erau doar tovarăși la care ținea foarte mult, ci și ghizi spirituali. Fletch, Ruski și Smoke au fost câteva dintre pisicile iubite de Burroughs.

Aproape de sfârșitul vieții sale, Burroughs a scris The Cat Inside, un roman autobiografic în care povestește anii în care a trăit alături de pisicile sale. Scrierea sa este extrem de vulnerabilă și îi atribuie pisicilor o adevărată aură umană. Burroughs a fost cândva întrebat de poetul Beat Allen Ginsberg dacă a vrut vreodată să fie iubit. „Depinde”, a răspuns. „De cine sau ce”, a continuat el. „De pisicile mele, cu siguranță!”

2. Mark Twain

Mark Twain - marele umorist și romancier american era, de asemenea, un mare iubitor de pisici. Când pisica sa neagră, la care ținea foarte mult, Bambino, a dispărut, Twain a tipărit o mulțime de afișe pe care le-a lipit în New York, oferind o recompensă de 5 dolari celui care îi va aduce pisica dispărută în casa sa de pe Fifth Avenue. A descris-o pe Bambino ca fiind mare și neagră, cu blana groasă, catifelată, având câteva fire de păr alb pe piept. Căutarea nu s-a dovedit prea ușoară, însă a avut câștig de cauză.

3. T. S. Elliot

În afară de unele poezii moderniste cu referite la prietenele feline, T.S. Eliot a scris și o carte de versuri numită Old Possum’s Book of Practical Cats - o colecție de 15 poezii, dedicate fiilor săi, referitoare la diferitele personalități și excentricități ale pisicilor. Nume precum Old Deuteronomy, Rum Tum Tugger și Mr. Mistoffelees ar trebui să fie familiare oamenilor din întreaga lume - personajele și poeziile au fost inspirație pentru vechiul muzician Andrew Lloyd Webber.

4. Ernest Hemingway

Ernest Hemingway și familia sa s-au îndrăgostit inițial de pisici în timp ce locuiau la Finca Vigía, casa lor din Cuba. În timpul călătoriilor scriitorului i s-a dăruit o pisică cu șase degete (sau polidactil) pe care a numit-o Snowball. Hemingway i-a plăcut atât de „mult” motanul încât, în 1931, când s-a mutat în faimoasa sa casă din Key West, l-a lăsat pe Snowball să alerge pe străzi, încât acesta s-a împerecheat cu mai multe pisici, făcând o colonie de feline. Astăzi, există aproximativ 40 până la 50 de descendenți cu șase degete ai lui Snowball Felinele polidactilice sunt numite „Pisici Hemingway”.

5. Samuel Johnson

Cunoscut a fi un iubitor de pisici în timpul vieții sale, acesta a fost prins în scrierea lui James Boswell The Life of Samuel Johnson. În text, Boswell scrie despre pisica lui Johnson, Hodge, spunând: „Nu voi uita niciodată îngăduința cu care l-a tratat pe Hodge, pisica sa: pentru care el însuși obișnuia să iasă și să cumpere stridii, ca nu cumva menajerele să înceapă să aibă o antipatie pentru biata creatură. Sunt, din nefericire, unul dintre cei care au o antipatie față de o pisică, așa că sunt neliniștit când sunt în cameră cu una; suferind foarte mult în prezența lui Hodge. Deși Boswell nu era un fan, Johnson l-a numit pe Hodge „O pisică foarte bună într-adevăr”. Hodge are o statuie care se află în fața casei lui Johnson, la 17 Gough Square din Londra.

6. Charles Dickens

Unul dintre cei mai importanți și influenți scriitori din istorie, Charles Dickens a spus odată: „Ce dar mai mare poate exista decât dragostea unei pisici?” El stătea fascinat ore în șir, în timp ce scria, dar când prietenii lui blănoși aveau nevoie de o atenție, Dickens stingea flăcăra lumânării de pe birou pentru a-i băga în seamă. În 1862, el a fost atât de supărat după moartea pisicii sale preferate, Bob, încât a cerut ca laba felinei să fie gravată pe un deschizător de scrisori, scris sub ea: „C.D., în memoria lui Bob, 1862”, astfel încât să poată avea o amintire constantă a vechiului său prieten. Deschizătorul de scrisori este acum expus la Colecția Berg de literatură engleză și americană de la Biblioteca publică din New York.

7. Neil Gaiman

Autorul cărții American Gods și The Sandman a scris uneori pe blogul său despre excentricitățile cotidiene ale grupului său de pisici: Hermione, Pod, Zoe, Princess și Coconut - pe care le păstra la el acasă. Deși nu a scris prea multe despre ei, dragostea și afecțiunea întâlnite în postările din 2010 și mai devreme arată pe cineva care este un absolut iubitor de animale din toate punctele de vedere.

8. Patricia Highsmith

Patricia Highsmith nu are cea mai prietenoasă reputație literară din jur, spuând odată: „Imaginația mea funcționează mult mai bine atunci când nu trebuie să vorbesc cu oamenii”). Dar autorul căriților The Talented Mr. Ripley și Strangers on a Train a găsit totuși o modalitate perfectă de a-și lăsa imaginația să funcționeze împreună cu numeroșii ei tovarăși cu patru picioare. A făcut practic tot cu pisicile ei - a scris lângă ele, a mâncat lângă ele și chiar a dormit lângă ele. Le-a ținut alături de-a lungul vieții până la moartea ei din casa din Locarno, Elveția, în 1995.

9. William Carlos Williams

Poetul William Carlos Williams a lucrat și ca medic pentru a-și putea menține cariera de scriitor, care va culmina în cele din urmă cu un Premiu Național de Carte pentru Poezie din 1949 și un Premiu Pulitzer din 1963, acordat postum. Stilul său a încercat să surprindă esența micilor momente din viața de zi cu zi și nu este de mirare că folosea o pisică pentru a evoca o scenă simplă în poemul său intitulat „Poem (Ca pisica)”:

As the cat
climbed over
the top of

the jamcloset
first the right
forefoot

carefully
then the hind
stepped down

into the pit of
the empty
flower pot

10. Raymond Chandler

Raymond Chandler a avut o influență imensă asupra ficțiunii detectiviste. El a scris despre femei fatale, comploturi năucitoare și întâmplări clasice avându-l în rol principal pe detectivul Philip Marlowe. Dar toată această treabă serioasă pentru Chandler era alimentată de..., da, ați ghicit, iubirea adevărată pentru pisici. Pisica lui, Taki, i-a oferit o bucurie nesfârșită, dar i-a pus și deseori nervii la încercare. Iată un pasaj dintr-o scrisoare pe care Chandler i-a scris-o unui prieten despre Taki:

„Pisica noastră crește ca un tiran. Dacă este lăsată singură oriunde, țipă până cineva vine în fugă la ea. Doarme pe o masă în veranda de serviciu și acum cere să fie luată în brațe. Primește lapte cald în jurul orei opt seara și începe să țipe după el pe la 7:30. ”