Cel mai scump cuvรขnt din lume este o poezie

lighght de Aram Saroyan, un poet american de origine armenianฤƒ, face parte din lista celor mai importante poezii ale secolului XX, fiind ศ™i cea mai scurtฤƒ poezie semnificativฤƒ publicatฤƒ vreodatฤƒ.

lighght a apฤƒrut รฎn Chicago Review, iar la un an distanศ›ฤƒ a fost inclusฤƒ รฎn American Literary Anthology II (1968), pe mijlocul unei pagini. Vestea cฤƒ poezia lui Saroyan a cรขศ™tigat un grant de 750 de dolari, l-a determinat pe republicanul William Scherle sฤƒ ศ›inฤƒ un discurs acid รฎn Congres despre uศ™urinศ›a de a premia un singur cuvรขnt cu titlul de cel mai bunฤƒ poezie, ศ™i mai ales cu suma de 750 de dolari. Acesta a numit-o bฤƒtaie de joc pe bani publici.

Ronald Reagan s-a folosit de lighght รฎntr-un alt discurs despre necesitatea desfiinศ›ฤƒrii agenศ›iei National Endowment for the Arts (NEA), care a dat 750 de dolari pe un cuvรขnt! รŽn cele din urmฤƒ, lighght a pฤƒgubit National Endowment de tฤƒieri de buget de milioane de dolari.

Aram Saroyan a bฤƒtut la maศ™ina de scris lighght รฎn toamna anului 1965, รฎn Manhattan, รฎntr-o noapte.
lighght este o variaศ›ie a cuvรขntului light ศ™i este scris รฎntr-o perioadฤƒ care trecea printr-o schimbare severฤƒ: apariศ›ia televizorului sau generaศ›ia รฎndrฤƒgostitฤƒ. Poezia-unui-singur-cuvรขnt รฎncorporeazฤƒ cele trei caracteristici fundamentale ale erei TV, rezumate de McLuhan: 1) instantaneitate, 2) simultaneitate, 3) multiplicitate (reproducere). lighght se citeศ™te ca o fotografie. Dacฤƒ lighght ar fi fost compus din mai multe cuvinte, am fi putut asista la un test de literaturฤƒ, care implicฤƒ noศ›iunea de timp. Repetiศ›ia grupului de consoane gh creeazฤƒ o structurฤƒ de multiplicitate ศ™i simultaneitate รฎn interiorul poeziei รฎnsuศ™i.

รŽntr-o zi, Aram Saroyan s-a รฎntรขlnit cu Robert Duncan, preศ™edintele juriului American Literary Anthology, cel care a ales poemul lighght „pentru cฤƒ un รฎnger i-a spus sฤƒ facฤƒ asta”, cuvinte ce l-au lฤƒsat fฤƒrฤƒ replicฤƒ pe Saroyan.

lighght poate fi achiziศ›ionat la preศ›ul de 1000 de dolari, รฎn ediศ›ie limitatฤƒ (150).