Ǝn ce carte ați petrece o zi?

De multe ori, bănuiesc că, v-ați Ć®ntrebat cum ar fi să trăiți Ć®ntr-o carte. Durata…, o zi. Ei bine, totul vine datorită dragostei pentru ceea ce ați descoperit Ć®n respectivele pagini. Imaginația depășește orice hotar. Eu v-am pregătit cĆ¢teva titluri pe care le-am considerat destul de interesante.

1. Cavalerul celor șapte regate - George R. R. Martin

Acțiunea se petrece cu o sută de ani Ć®nainte de Urzeala Tronurilor, Ć®n Westeros. Sir Duncan cel Ǝnalt, un calaver nu tocmai experimentat, Ć®n schimb foarte curajos, Ʈși devansează rivalii la statură. Ǝnsoțitorul său, un băiat aflat la polul opus, Egg, al cărui nume adevărat este Aegon Targaryen, completează echipa de eroi neverosimili ai Westeros-ului. Cei doi trec prin aventuri extraordinare, de la intrigi regale, confruntări cu răufăcători și topiți după putere.
Ne aflăm, deci, Ć®n epoca Ć®n care dinastia Targaryenilor controlează Tronul de Fier. Avem dovada că Ć®ncă mai există oameni care au văzut dragonii zburĆ¢nd deasupra orașelor distruse. Westerosul este plin de comploturi regale, rivalități, dar și de eroi, după cum am spus.

2. Băiatul care vorbea cu corbii - Jacob Grey

Blackstone a fost cĆ¢ndva un oraș Ć®nfloritor, dar pĆ¢nă Ć®ntr-o zi, cĆ¢nd Vara Ǝntunecată s-a așternut peste el, iar maleficul Spinning-Man, neĆ®mblĆ¢nzitul-păianjen, a semănat violențe și infracțiuni fără margini. Odată Ć®nvins, Spinning-Man vrea cu orice preț să-și recapete puterea, iar Caw, un băiat care Ć®nzestrat cu darul de a vorbi cu corbii, se numără printre cei care vor fi prinși Ć®n pĆ¢nza sa. Astfel, pentru a salva orașul de acest monstru”, Caw trebuie să-și dezvolte cĆ¢t mai repede abilitățile de neĆ®mblĆ¢nzit, pentru a ține piept răului pe care nu și l-ar fi imaginat nici Ć®n cele mai negre vise.

3. Fairia - O lume Ʈndepărtată - Radu Pavel Gheo

Totul Ć®ncepe cĆ¢nd o navă spațială aterizează forțat pe o planetă necunoscută, dar extrem de familiară. Astronauții devin eroi exploratori Ć®ntr-o lume ce seamănă izbitor de mult cu vechiul PămĆ¢nt, dar cu legi și locuri total diferite. Ǝn clipa Ć®n care Ć®n palmele acțiunii apar un centaur bătrĆ¢n și sentimental, un prinț de benzi desenate și o frumoasă vrăjitoare, blondă, dar rea, lucrurile iau o ciudată Ć®ntorsătură: stĆ¢ncile Ć®ncep să vorbeasă și se luptă Ć®ntre ele, corăbiile plutesc pe nisip, apar de nicăieri cavaleri Ć®n armură și, din cĆ¢nd Ć®n cĆ¢nd, la frontiera dintre vis și realitate, imagini dintr-o viața paralelă a unei expediții asemănătoare, arată o poveste Ć®n oglindă, exact ca aceea pe care o povestește peste ani singurul martor rămas Ć®n viață al călătoriei.

4. Jumătate de lume - Joe Abercrombie

Thorn, o fată rămasă fără tată, ia o hotărĆ¢re temeinică; răzbunarea părintelui, iar din acel moment viața ei Ć®nseamnă numai luptă. Și o femeie poate fi un războinic bun.
Aflată Ć®n planurile Părintelui Yarvi, preotul necinstit al Gettlandului, Thorn are sarcina de a străbate jumătate de lume pentru a găsi aliați Ć®mpotriva Marelui Rege, urmĆ¢nd să Ć®nvețe lecția dură a sĆ¢ngelui, dar și a trădării. Ea nu pleacă singură, ci Ć®nsoțită de Brand, un tĆ¢năr războinic care nu este dispus să ucidă, un om slab Ć®n ochii ei, dar singura salvare posibilă.

5. Chemarea străbunilor - Jack London

Manuel, Ʈși vinde cĆ¢inele (Buck), pentru a-și plăti datoriile de la jocuri, acesta urmĆ¢nd a fi Ć®nhămat la sania căutătorilor de aur, unde Ć®ncepe să Ć®nvețe regulile noii sale vieți, una fără prea mari bucurii, de altfel, ci plină de greutăți: Ć®nfometare, muncă silnică și bătăi. Ajuns Ć®n stăpĆ¢nirea lui Thornton, Buck Ć®i salvează stăpĆ¢nului său viața, cĆ¢Č™tigĆ¢nd pentru acesta un pariu important. Buck, Ć®n sfĆ¢rșit cunoaște fericirea alături de stăpĆ¢nul său, dar este din ce Ć®n ce mai bĆ¢ntuit de anumite vise. CĆ¢inele izbutește să se Ć®mprietenească, după mai multe Ć®ncercări, cu un lup, iar cĆ¢nd se Ć®ntoarce Ć®ntr-o zi de la plimbare Ʈși găsește stăpĆ¢nul omorĆ¢t de un grup de indieni. Buck se răzbună, iar tot ceea ce-i rămĆ¢ne, este alăturarea Ć®n haita lupilor, revenind Ć®n fiecare an Ć®n locul Ć®n care a murit Thornton pentru a-l jeli.