Mai este Tolstoi citit ÃŪn zilele noastre?

Oare mai dorim să citim un clasic ÃŪn aceste zile, cum ar fi, de exemplu, Tolstoi? Într-o lume ÃŪn care domină romanele de măsură mică, mai există posibilitatea de a lua din bibliotecă un „gigant” al literaturii ruse ÃŪn care desfășurarea acțiunii se ÃŪntinde pe multe pagini de lectură?
Se poate spune despre Tolsoi că mai poate fi citit și de tineretul din ziua de azi, tot mai pasionat de SF?
„Sufăr din ce ÃŪn ce mai mult, aproape fizicește - din cauza inegalității, a bogăției, a prisosului de care ne bucurăm ÃŪn mijlocul mizeriei și nu sunt ÃŪn stare să atenuez această inegalitate. Iată unde se ascunde tragismul vieții mele.” - Tolstoi - Din jurnalul său
De la cele mai ÃŪntunecate căi ale minții și pÃĒnă la cele mai calde luminițe de la capetele tunelelor, scriitorul rus a arătat că este un salahor al rațiunii umane. Ideile căpătate din experiența lui de viață, dar și cercetarea minuțioasă a Bibliei alcătuiesc ÃŪmpreună frumusețea romanelor lui Tolstoi.
„Literele compun cuvintele, cuvintele compun frazele: dar sentimentele cum să le exprimi?” spunea autorul rus. Așadar, la ÃŪntrebarea „Mai este citit Tolstoi?” răspunsul este cÃĒt se poate de simplu - da, atÃĒt timp cÃĒt vor exista doritori. În cele ce urmează veți vedea de ce Tolstoi este ÃŪn continuare un scriitor modern.

De la vis la realitate

Operele lui Tolstoi - treapta cea mai ÃŪnaltă a realismului mondial, nu se poate spune că este doar un rezultat al observației obiective, ci denotă experiențe proprii, prin sumedenia situațiilor reprezentate ÃŪn opere și trăite personal de scriitor, prin personaje inspirate de familia sa, de pildă, sau altele care ÃŪi exprimă măcar parțial ideile, sentimentele, ori un fragment din viața sa personală (Olenin din „Cazacii”, Levin din „Anna Karenina”, Andrei și Pierre, din „Război și pace”).

Fașă pentru rănile sufletești

„Toate familiile fericite seamănă ÃŪntre ele, fiecare familie nefericită este nefericită ÃŪn felul ei” spunea Tolstoi ÃŪn „Anna Karenina”. Cu acest roman, atenția lui Tolstoi se ÃŪndreaptă spre viața de zi cu zi. Sacrificarea copiilor și supunerea condamnării de către ÃŪnalta societate moscovită a eroinei din roman, fac din roman o carte ÃŪntr-o sferă de realități și probleme ce se restrÃĒng, este un roman al vieții de familie.

Amploarea viziunii epice

În „Război și pace”, prințul Andrei Bolkonski capătă un relief deosebit. Om perspicace și cult, săritor și agil, generos și cu o bogată viața interioară, dar care atent la căderea clasei căreia ÃŪi aparține și dezamăgit de mediul ÃŪn care este forțat să se adapteze, cade ÃŪn mrejele pesimismului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tolstoi a fost autorul cel mai publicat ÃŪn fosta U.R.S.S, iar pasaje din „Război și pace” erau afișate pe străzile Moscovei pentru a servi drept pilda de eroism.

Tolstoi și Dostoievski niciodată față-n față

Deși au fost contemporani, Tolstoi și Dostoievski nu s-au cunoscut niciodată, deși ambii spuneau deseori că vrea să-l vadă pe celălalt. Au existat ÃŪnsă două ocazii cÃĒnd o ÃŪntÃĒlnire dintre ei ar fi putut avea loc. Prima, ÃŪn 1878 la Petersburg, cÃĒnd filozoful Vladimir Soloviov a ținut un rand de prelegeri. AtÃĒt Dostoievski cÃĒt și Tolstoi trebuiau să se afle ÃŪn public. Lev venise la această conferință ÃŪnsoțit de Nikolai Strahov, om care ar fi putut să facă o legătură direcă ÃŪntre cei doi scriitori, pentru că ÃŪi era prieten foarte apropiat și lui Fyodor, dar Tolstoi l-a rugat pe Strahov ca ÃŪn acea zi să nu-i facă cunoștință cu nimeni, astfel că ÃŪntÃĒlnirea dintre cei doi nu a mai avut loc.

A doua ÃŪntÃĒlnire ar fi putut avea loc o dată cu celebrarea memoriei lui Puskin, la 8 iunie 1880, unde Dostoievski a ținut un important discurs comemorativ. La acest eveniment Tolstoi, deși invitat, nu a vrut să fie prezent și, totodată, Dostoievski a ezitat ÃŪn a se duce să-l vadă pe acesta la Iasnaia Poliana. Drept urmare, ÃŪntre Tolstoi și Dostoievski nu a avut loc nici o ÃŪntÃĒlnire niciodată. La scurtă vreme, la ÃŪnceputul anului 1881, cel din urmă a murit.