Ea este țara care dă cei mai mulți scriitori din lume

Când te gândești la scriitori, este greu să îți dai seama ce țară are mai mulți. Există, însă, un studio făcut și pentru acest domeniu. Cu o populație de arpoximativ 300.000 de cetățeni, un stat nordic cunoaște în aceste timpuri o adevărată explozie a cărților. Sigur v-ați dat seama că despre Islanda este vorba. Așadar, cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe cărți publicate, dar și cele mai multe cărți citite, pe cap de locuitor, vikingii” se mândresc că sunt fruntași în acest top.
Se confirmă că unul din zece islandezi publică cel puțin o carte. Conform unui tânăr scriitor, scrisul devine extrem de competitiv în Islanda. Competiția este prezentă în această lume, mai ales că și părinții mei publică. Încercăm să nu concurăm chiar între noi, prin urmare am ales să publicăm în ani diferiți”, spune scriitorul Kristin Eirikskdottir.

Scriitorii sunt respectați aici. Trăiesc bine, unii chiar primesc salariu”, precizează și Agla Magnusdottir, șefa Centrului Islandic de Literatură, care printre atribuțiile sale se află și oferirea asistenței financiare pentru scriitori, dar și ajutarea acestora asupra traducerilor. Pentru țările din nordul bătrânului continent, nu este surprinzător că Islanda are atât de mulți scriitori. Aproape toate genurile literare sunt întâlnite pe mica insulă, începând cu povestiri saga moderne, poezii, cărți dedicate copiilor până la ficțiunea erotică. Totuși, genul literar care a avut un mare impact în lumea culturală islandeză este cel polițist. Vânzările acestui gen sunt duble față de ceilalți vecini nordici”, adaugă Agla Magnusdottir.

Există totuși o întrebare

Ce a ajutat la dezvoltarea acestui fenomen în Islanda?

Un prim factor important este existența unui număr impresionant de scriitori talentați, care aduc pe piață povești captivante, alături de cele mai potrivite persoanaje.

Un alt factor este lipsa luminei solare și a căldurii. Romancier, Solvi Bjorn Sigurdsson, declară că actualii scriitori sunt datori istoriei Islandei: Suntem o națiune de povestitori. Când era întuneric și frig nu aveam altceva ce să facem. Datorită poeziilor și nuvelelor medievale am fost mereu înconjurați de povești. După independența de Danemarca, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”.