Floarea รฎntunecatฤƒ - John Galsworthy

Floarea รฎntunecatฤƒ” este un roman de dragoste ce are ca personaj principal pe sculptorul Mark Lennan. Cartea este รฎmpฤƒrศ›itฤƒ รฎn trei, Primฤƒvara, Toamna ศ™i Iarna, capitolele fiind caracterizate prin tinereศ›e, maturitate ศ™i bฤƒtrรขneศ›e. Printre aceste etape se strecoarฤƒ ศ™i iubirea, pe care protagonistul nostru are ศ™ansa de a o รฎntรขlni sub diverse forme ศ™i รฎn felurite chipuri, dar ศ™i neศ™ansa de a nu fi niciodatฤƒ รฎmplinit รฎn alegerile sale.

Romanul are ศ™i o tentฤƒ dramaticฤƒ datoritฤƒ zbuciumului sufletesc รฎncercat de Mark, prin trฤƒirile sale contradictorii ศ™i prin veศ™nica interpelare a destinului, mai degrabฤƒ decรขt prin faptele descrise. Totul pleacฤƒ de la aventura de tinereศ›e, cรขnd tรขnฤƒrul Lennan se รฎndrฤƒgosteศ™te de soศ›ia mentorului sฤƒu, ศ™i se sfรขrศ™eศ™te simศ›ind fiorii bฤƒtrรขneศ›ii, cรขnd, รฎnsurat fiind ศ™i aศ™ezat la casa proprie, se รฎndrฤƒgosteศ™te de o tรขnฤƒrฤƒ care ar putea sฤƒ-i fie foarte uศ™or fiicฤƒ. Scriitorul descrie impecabil condiศ›ia umanฤƒ, caracterizatฤƒ de o continuฤƒ nemulศ›umire ศ™i de o dorinศ›ฤƒ de a atinge ceea ce nu poate fi atins.

รŽn prozฤƒ se simte destul de uศ™or ศ™i lirismul; metafore grฤƒitoare, cu predilecศ›ie รฎnfฤƒศ›iศ™รขnd „floarea รฎntunecatฤƒ a pasiunii”, pasiune pe care Lennan ศ™i-o reprezintฤƒ ca pe o garoafฤƒ de un roศ™u purpuriu, รฎnchis.

รŽn concluzie, este o carte ce se poate citi destul de uศ™or, de preferat cu o canฤƒ de ceai lรขngฤƒ, cรขnd afarฤƒ este o vreme ploioasฤƒ.