20 de moduri pentru a citi mai multe cărți în 2020

Pe măsură ce se apropia Revelionul, mulți oameni se gândeau la obiectivele și rezoluțiile lor pentru 2020. Citirea mai multor cărți nu este una dintre cele mai comune rezoluții în rândul românilor. Însă pentru unii este, fiind dusă până la extrem.
Așadar, în acest articol vom rămâne aproape de cei din urmă.

Poate că nu ați citit atâtea cărți pe cât ați fi vrut în anul recent încheiat sau poate că ați citit multe, dar vreți ca anul 2020 să fie și mai productiv. Astfel, v-am pregătit 20 de sfaturi pentru a citi mai multe cărți anul acesta.

1. Faceți cumva ca cititul să fie parte din rutina voastră zilnică

Cel mai bun mod de a citi constant este să dedicați în mod intenționat mai mult timp lecturii. Pare ușor, nu? Cel mai bun mod de a vă asigura că vă păstrați rezoluția de lectură pe parcursul întregului an este să integrați timpul de citire în rutina voastră obișnuită. Treziți-vă puțin mai devreme în fiecare zi și citiți în timp ce vă beți cafeaua, dedicați o jumătate de oră înainte de culcare lecturii sau petreceți pauzele de prânz cu o carte. Pe măsură ce faceți citirea o parte regulată a programului vostru, acesta va deveni un obicei înrădăcinat.

2. Dublați porția de lectură

Sunt doar 24 ore în zi, nu? Dar dacă învățați să dublați sarcina, vă dublați și orele. Citiți o carte în timp ce faceți altceva care nu necesită atenția voastră deplină. De pildă, citiți sau ascultați cărți în timp ce lucrați, gătiți, faceți curățenie și chiar vă plimbați. Așa veți putea duce la bun-sfârșit cărțile cu adevărat complexe; acordându-le atenție nedivizată.

3. Întotdeauna să aveți o carte la îndemână

Când aveți o carte, nu vă veți plictisi niciodată. Veți fi surprinși câte momente din ziua respectivă pot fi umplute cu cititul dacă aveți o carte la îndemână. În așteptarea autobuzului, la coada de la supermarket, lângă ușa cabinetului medical, chiar și într-o plimbare cu liftul, toate sunt oportunități perfecte de a stoarce în alte câteva pagini. Dacă nu vă place să transportați o carte fizică, vă recomandăm să transportați un dispozitiv de pe care puteți citi sau să descărcați pe telefon o aplicație de citire.

4. Setați-vă obiectivul

Este mult mai ușor să citiți mai multe cărți atunci când setați un obiectiv de lectură. Cu un obiectiv în minte, puteți rămâne motivați și asigurați totodată că rămâneți pe drumul cel bun pentru a-l atinge. Provocarea de lectură a celor de la Goodreads este o modalitate excelentă de a urmări obiectivul vostru, deoarece vă poate spune cum faceți și vă poate ajuta să vă mențineți programul; dar asigurați-vă că obiectivul pe care l-ați stabilit este atins - vă va descuraja doar dacă stabiliți un obiectiv pe care nu îl puteți atinge în mod rezonabil.

5. Citiți cu urechile”

Ascultarea cărților nu prea este o alegere în rândul românilor. Cu toții învățăm și reținem informații în moduri diferite, iar cărțile audio sunt una dintre multele modalități de a ne bucura de o carte bună. Cărțile audio sunt uimitoare când vine vorba de multitasking. Puteți asculta un audiobook în timp ce conduceți, faceți exerciții fizice, mergeți, etc. În plus, este o modalitate excelentă de a evita oboseala ochilor când ați citit o mulțime de printuri sau cărți electronice. Dacă sunteți nou în domeniul acestor cărți sau nu știți dacă vă pot ajuta exact cum vă doriți, vă recomandăm să începeți cu o memorie a unui autor celebru pe care îl admirați.

6. Amestecați genurile

Un inamic obișnuit al obiectivelor de citire este mahmureala de carte sau când terminați o carte grozavă și nu găsiți puterea de a trece la următoarea. Pentru noi, cel mai bun mod de a ne menține ritmul de lectură și de a evita agățările de cărți este de a schimba constant genul pe care îl citim. Tocmai ați terminat o serie de științe uimitoare? Urmăriți cu adevărat crima? Nu puteți trece peste ultimul roman pe care l-ați citit? Nu este nimic; încercați o amintire amuzantă în continuare! Vă țin degetele de la mâini? Și mai bine, vă ajută să evitați comparații directe între cărțile din același gen și să eliminați confuzia dintre personaje.

7. Înscrieți-vă într-un club de carte

Cluburile de carte sunt o modalitate excelentă de a vă face responsabil de obiectivul vostru. În primul rând, întâlnirile programate de un club de carte vă încurajează să terminați o carte până la o anumită dată. În al doilea rând, aspectul social al cluburilor de carte este un mod minunat de a vă simți mai angrenat în lectură și de a discuta gândurile cu ceilalți. În al treilea rând, cărțile selectate de un club de carte scutesc o parte din presiunea „ce citesc mai departe?” Care vă poate împiedica să vă alegeți următoarea carte. Dacă vă înscrieți la un club de carte lunar, alegeți 12 cărți care vizează obiectivul vostru anual de lectură!

8. Încercați noutăți

Cărțile se referă la experiențe noi și lumi noi, deci de ce să nu îmbrățișăm tot ce are de oferit lumea bookish? Încercați să citiți benzi desenate și memorii grafice. Scufundați-vă în unele poezii sau proze în versuri. Uitați-vă la o carte care vă permite să alegeți propria cale.

9. Citiți mai multe cărți simultan

Oricât de mult vă bucură o carte, uneori nu aveți chef să o citiți, deși aveți un obiectiv de lectură ambițios, care vă poate reține. Acesta este motivul pentru care citirea mai multor cărți simultan vă poate face să mergeți mai departe. Există multe sfaturi pentru a citi mai multe cărți simultan, dar cel mai important este să vă asigurați că fiecare carte este foarte diferită în funcție de gen și/sau stil. De asemenea, vă ajută să vă asigurați că aveți o carte pentru fiecare dispoziție, astfel încât nu aveți nicio scuză pentru a sări peste timpul de lectură alocat în acea zi.

10. Utilizați un tracker de lectură

Un tracker de lectură este modalitatea perfectă de a urmări obiectivul cărții voastre și poate fi util pentru analizarea stilului vostru de citire. Trebuie să găsiți unul care funcționează bine pentru a vă ajuta să rămâneți pe aceeași undă cu obiectivul. Este posibil să vedeți chiar și modele în obiceiurile voastre de lectură care vă vor ajuta să citiți mai multe cărți pe parcursul anului.

11. Citiți împreună cu un prieten

Partenerii de lectură sunt adesea recomandați pentru păstrarea rezoluțiilor voastre pentru anul în curs și citirea nu devine diferită. Este util să aveți pe cineva de partea voastră și chiar mai bine dacă puteți citi câteva cărți împreună. Discutarea a ceea ce citiți cu un prieten vă poate încuraja să citiți până la sfârșit. Și pe baza discuției voastre, amicul de carte poate avea mai multe recomandări pentru cărțile de care vă bucurați. Este un câștig-câștig!

12. Creați-vă propriul loc de citit

Să aveți un spațiu de lectură confortabil în care vă place să petreceți timp, vă poate ajuta să citiți mai multe cărți. Creați un spațiu special în casa voastră cu un scaun confortabil, iluminare bună și tot ceea ce vă place să aveți la îndemână în timp ce citiți. Vă va face timpul de lectură mai mult o oportunitate de relaxare și scufundare într-o carte bună. Găsiți idei pentru un loc perfect de lectură aici.

13. Participați la un readathon

Încercați să atingeți obiectivul vostru de lectură participând la un readathon. Mulți bloggeri și Bookstagrammers lecturează pe tot parcursul anului, iar la astfel de chestii se înscriu mulți participanți dedicați lecturii pentru o perioadă determinată. Este un mod minunat de a crea emoție și de a citi ca parte a comunității bookish.

14. Luați în calcul și pauzele de la citit

Nu vă împingeți să citiți atât de mult încât să ajungeți să vă doară capul, sau să vă suprasolicitați ochii, ori să vă epuizați psihic. Acest lucru este deosebit de important în timp ce citiți ceva care necesită multă concentrare. Faceți pauze după unele pagini citite sau capitole, lăsați loc de o plimbare, gustați ceva sau urmăriți un episod din emisiunea voastră preferată. Nu vă simțiți vinovat dacă trebuie să stați o zi departe de citit. Amintiți-vă că obiectivul vostru de lectură este un maraton, nu un sprint.

15. Economisiți bani mergând la biblioteca locală sau schimbând unele cărți

A fi iubitor de cărți poate fi expensiv. Și, deși este minunat să sprijiniți autorii prin cumpărarea cărților lor, achiziționați suficiente cărți pentru a atinge obiectivul vostru de lectură. Din fericire, există multe modalități de a obține cărți fără a goli portofelul. Profitați de toate ofertele pe care le aveți la biblioteca locală, inclusiv cărțile electronice și cărțile audio. Căutați o mică bibliotecă gratuită lângă voi pentru a schimba o carte veche pentru una pe care nu ați citit-o. Faceți un schimb de cărți cu prietenii sau consultați o librărie locală folosită. Buzunarul vostru vă va mulțumi.

16. Declarați ANT

A vă forța să terminați o carte pe care o urâți, nu este o modalitate de vă atinge obiectivele de lectură. Citirea cărților de care nu vă bucurați va elimina toată distracția din timpul de citire și vă va încetini progresul. Cheia este să o numim ÎNCETAREA DEVREME ȘI FĂRĂ RUȘINE. Dacă nu simțiți o carte după 20-30 de pagini, declarați un ANT (a nu termina) și treceți la ceva care vă aduce bucurie. Viața este prea scurtă pentru a citi cărți pe care le urâți.

17. Înlocuiți timpul petrecut pe rețelele de socializare cu timpul alocat lecturii

Aveți obiceiuri proaste pe care încercați să le înlocuiți cu altceva anul acesta? Cititul poate face uitate lipsurile de lucruri pe care încercați să le eliminați din viață. Poate doriți să petreceți mai puțin timp pe rețelele de socializare, să reduceți timpul la televizor sau să nu mai fumați. Tot timpul poate fi recuperat pentru a vă atinge obiectivele de lectură. Data viitoare când sunteți tentat să vă pierdeți timpul pe Facebook sau Instagram, setați un cronometru de cinci minute pentru derulare și apoi rememorați restul timpului pe care l-ați petrecut citind.

18. Cele mai importate părți ale unei cărți sunt începutul și sfârșitul

Este ușor să deveniți frustrați când întâlniți o carte care este repetitivă sau prea detaliată și care vă poate face să pierdeți din vedere linia de sosire. Am scris un întreg ghid pentru citirea rapidă, dar cel mai important este cititul începutului și sfârșitului fiecărui capitol. În felul acesta, veți surprinde cele mai importante pasaje fără a vă împiedica în detalii.

19. Dedicați-vă timpul de călătorie lecturii
Timpul nostru favorit pentru a citi este în timp ce călătorim. Trenurile, avioanele și autobuzele oferă timp și spațiu pentru a citi, iar cufundarea într-o carte bună ne face timpul de călătorie să treacă mai repede. Data viitoare când călătoriți, ignorați selecțiile de filme din zbor și optați pentru o carte. Împachetați mai multe cărți pentru a vă permite orice stare de lectură sau asigurați-vă că reader-book-ul este încărcat cu opțiuni interesante. Și dacă sunteți la volan într-o călătorie rutieră, încercați să ascultați un audiobook.

20. Obține-ți cele mai bune recomandări de carte

Creșterea timpului pentru a citi mai multe cărți este mult mai ușoară atunci când iubiți cărțile pe care le citiți. Dar căutarea cărților noi poate mânca mult timp din timpul vostru de lectură. Cereți prietenilor recomandări de carte sau discutați cu un bibliotecar local sau cu o librărie.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să vă atingeți obiectivele de lectură în 2020!