Poezia „Perseverenศ›ฤƒ” de Marin Sorescu a apฤƒrut รฎn metroul din Londra

O poezie de Marin Sorescu (1936-1996), tradusฤƒ รฎn englezฤƒ, a apฤƒrut afiศ™atฤƒ din data de 10 februarie รฎn metroul din Londra ศ™i va sta acolo timp de patru sฤƒptฤƒmรขni. 

Poezia „Perseverenศ›ฤƒ” de Marin Sorescu a fost aleasฤƒ pentru proiectul intitulat „Poems on the Underground” (Poezii รฎn subteran), o iniศ›iativฤƒ care aparศ›ine mai multor instituศ›ii britanice, รฎntre care Primฤƒria Londrei.

Este un proiect cu o vechime de 34 de ani, fiind lansat รฎn 1986, la iniศ›iativa scriitoarei americane Judith Chernaik, care a ศ›inut cu tot dinadinsul sฤƒ contribuie la popularizarea acestui gen literar.

Proiectul popularizeazฤƒ versuri semnate de scriitori din toatฤƒ lumea, iar รฎntr-unul din trenurile care strฤƒbat capitala Angliei se regฤƒseศ™te ศ™i poezia lui Marin Sorescu.

Poemul a apฤƒrut รฎn limba englezฤƒ รฎn anul 1987, รฎn traducerea lui D. J. Enright.

Iatฤƒ cum sunฤƒ poezia รฎn romรขneศ™te:

„Voi privi la iarbฤƒ
Pรขnฤƒ voi obศ›ine titlul
De doctor รฎn iarbฤƒ.
Voi privi la nori
Pรขnฤƒ voi ajunge Laureat
Al norilor.
Voi trece pe lรขngฤƒ fum
Pรขnฤƒ cรขnd fumul, de ruศ™ine,
Va deveni iar flacฤƒra
De la รฎnceput.
Voi trece pe lรขngฤƒ toate lucrurile
Pรขnฤƒ cรขnd ele
Vor ajunge sฤƒ mฤƒ cunoascฤƒ”.

Poeziile selecศ›ionate pentru aceastฤƒ etapฤƒ a proiectului subliniazฤƒ temele dragostei, naturii, tinereศ›ii ศ™i bฤƒtrรขneศ›ii, dar ศ™i schimbarea vremii.

Dincolo de afiศ™area pe pereศ›ii vagoanelor, poeziile pot fi gฤƒsite gratuit ศ™i รฎntr-o variantฤƒ tipฤƒritฤƒ รฎn staศ›iile de metrou, รฎn lunile februarie ศ™i martie.

Timp de aproape jumฤƒtate de secol, Marin Sorescu a fost unul dintre cei mai publicaลฃi autori romรขni, รฎn รฎntreaga lume, operele sale fiind traduse รฎn peste 20 de ศ›ฤƒri precum; Statele Unite, India, Suedia, China sau Rusia. 

De la vรขrsta de 28 de ani, cรขnd a apฤƒrut primul sฤƒu volum, „Singur printre poeศ›i”, Marin Sorescu a mai publicat รฎncฤƒ 23 de volume de poezie. Piesele sale figureazฤƒ ศ™i astฤƒzi รฎn repertoriul multor teatre din lume: Paris, Zurich, Helsinki, Copenhaga.

A fost premiat, citit รฎn zeci de limbi, jucat pe marile scene ale lumii. A scris enorm, a pictat, a cฤƒlฤƒtorit. 

Un autor care ar fi meritat Nobelul, astฤƒzi este aproape uitat รฎn ศ™coli. A fost un romรขn prieten al marilor romancieri universali. Un geniu. Aศ™a povestesc despre Marin Sorescu fraศ›ii sฤƒi.