La Timișoara se vând cărți la fereastră. O librărie independentă a găsit soluția să rămână aproape de cititori

La Timișoara, cărțile se vând la fereastră. Una dintre librăriile independente din oraș nu s-a închis deloc de când a început starea de urgență. S-a reinventat și a găsit o cale să nu-și piardă clienții, mulți deveniți, între timp, prieteni.

Fereastra Librăriei La Două Bufnițe e deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 11 și 17. Oana Doboși, una dintre proprietarele librăriei, explică felul în care arătă acum, în pandemie, o zi de lucru. Aceasta presupune, uneori, chiar și livrări către cititori. 

„Nu e atâta lume cum era înainte de pandemie, când venea lumea în librărie, dar sunt persoane care vin. Sunt și persoane care comandă și le trimitem prin curier. Chiar am livrat noi două. În preajma Paștelui nu au lucrat curierii și am livrat noi. Am înțeles și ce înseamnă să fii curier.
Mai ales pe vremuri de pandemie, cred că e destul de stresant. Te oprește poliția de foarte multe ori, ceea ce e normal. Și atunci fiecărui polițist trebuie să-i explici ce faci. Dar am avut feedbackuri pozitive.”

„Librăria nu are un site propriu, ci se bazează doar pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, ideea de comenzi online „un pic altfel” a prins.
„Pentru noi a fost o bucurie să vedem că, deși nu avem un site de vânzări, oamenii au rămas alături de noi și au continuat să comande cărți. Vin și cu lista lor de acasă, dar ne cer în continuare  recomandări de cărți. Nu știam dacă o să avem sau nu succes. Când am început cu livrarea cărților la domiciliu și servirea cărților la fereastră nu ne-am gândit cum o să fie. Am căutat de fapt soluții să rezistăm mai departe la foc foarte mic.

Ce-au căutat cititorii? Au fost preferate, în prima lună de carantină, cărțile tematice. Apoi, iubitorii de lectură au căutat ei înșiși titluri mai noi sau mai vechi. Și au început să ceară, din nou, recomandări de la librari. Cei mai mari cititori par să fi fost însă, în aceste săptămâni, copiii. 

În luna martie, cea mai căutată carte a fost „Ciuma” lui Albert Camus. A mai fost căutată „Dragostea în vremea holerei”, după care topul a început să se schimbe puțin. Se pare că oamenii au ținut cumva cont și de recomandările noastre. Au intrat în top și cărți precum „Neliniștea”, lui Linn Ullmann, sau „Prietena mea genială”, a Elenei Ferrante, romanul „Pe pământ suntem strălucitori doar o clipă”. Cărțile de copii chiar s-au căutat. De la cărți de activități pentru acasă, romanele din bibliografia școlară au fost citite în continuare, serii de cărți de care copiii au avut acum timp, cum ar fi „Harry Potter” sau „Narnia”. Copiii cred că au citit foarte mult în perioada asta. 

Dincolo de un loc unde clienții îți devin prieteni, o librărie este, totuși, o afacere. Din punct de vedere al businessului, ultimele două luni nu au fost cele mai bune din istorie. Dar au fost o dovadă că, pentru a putea supraviețui, trebuie să te adaptezi vremurilor.

Vânzările au scăzut la jumătate sau chiar sub jumătate acum, în aprilie. Dar n-avem ce face. Am găsit soluții creative să rezistăm, să avem totuși un cashflow cât de mic în librărie. Nu ne stăm în fire să ne dăm bătute așa de ușor”, a continuat cealaltă „bufniță”, Raluca Selejan.

Librăria La Două Bufnițe își va deschide porțile de îndată ce viața va reveni, încet-încet, la normal. Până atunci, cărțile pot fi cumpărate, în continuare, de la fereastră.

Sursa: www.rfi.ro