Codul lui Da Vinci - Dan Brown

Codul lui Da Vinci a fost prima carte care mi-a fost recomandată, și nu de oricine, ci chiar de fratele meu. A insistat, pot spune, să o citesc. Știa el ce știa, însă la acea vreme eu nu citeam atât de mult ca acum și am zis: „Nu e cazul.”

Acum, la câțiva ani distanță, am terminat-o și vreau să spun că mi-a plăcut al naibii de mult.
Dar nu amintirile sunt ținta în acest text, ci cartea în sine, povestea ei parcă fără final.

Așadar, am întâlnit o creație de-al lui Dan Brown fenomenală, o împerechere a religiei cu firul epic în care istoria a fost dirijorul principal pe tot parcursul cărții.

Aflat la Paris pentru o conferință, profesorul american de simbolistică și istoria artei, Robert Langdon primește în plină noapte un telefon de la o persoană necunoscută. Motivul? Asasinarea bătrânului custode al Muzeului Luvru – Jacques Sauniere, dar nu oricum, ci în circumstanțe stranii, lăsând un mesaj codat pe pieptul său. La capătului firului, avea să descopere Langdon, se afla Inspectorul de Poliție Bezu Fache, care îl bănuiește de comiterea crimei. După ce ajunge la locul crimei, profesorul primește un ajutor nesperat de la Sophie, o specialistă în decriptare, lângă care începe o cursă aproape fără sfârșit pentru descifrarea numeroaselor indicii ascunse în picturile lui Leonardo Da Vinci. Pașii îi poartă de la Paris la Londra și apoi în Scoția, pentru a scoate la suprafață un mister păzit cu strășnicie de secole, capabil să zguduie din temelii dogmele creștinătății.

Robert și Sophie însă nu sunt singurii în căutarea secretului. O sectă catolică - Opus Dei, trimite un călugăr să recupereze Cheia de Boltă, un recipient în care era ascuns indiciul ce ducea la locul în care se afla Sfântul Graal – miza acestei întregi nebunii. În timp ce căutarea devine tot mai interesantă, Langdon apelează la bunul său prieten, nobilul Teabing, o persoană extrem de bogată, căutător parcă de-o viață al Sfântului Graal și, împreună cu acesta, majordonul său Remy și cu călugărul luat între timp ostatic, după ce acesta intrase pe proprietatea sa, dorind să pună mâna pe Cheie, pleacă cu avionul privat la Londra, sperând că vor scăpa de Fache și ai lui.

Ca în orice roman, lucrurile însă iau o altă întorsătură. Călugărul ostatic, pe numele său Silas, evadează, fiind ajutat de Remy, care urma să sfârșească otrăvit de „Învățător” – Conducătorul Sectei, în timp ce Robert, Sophie și Teabing ajung în locul indicat de Sauniere înainte să moară. Aici, Teabing își arată adevarată față, simțind că este tot mai aproape să descopere ceea ce căuta de o viață.

Dacă doriți să aflați cum se termină această poveste excepțională și dacă eroii noștri găsesc până la urmă drumul către Sfântul Graal, vă recomand să citiți cartea!