Nouă scriitori pasionați de fotbal

Ne aflăm în plin Campionat Mondial la fotbal, campionat ce se desfășoară în Rusia, anul acesta. Cum fotbalul este cel mai practicat sport de pe planetă și, indiscutabil are și cei mai mulți fani, m-am gândit să vă prezint nouă scriitori pasionați de sportul rege.

Ce este Campionatul Mondial de Fotbal 

Campionatul Mondial de Fotbal sau Cupa Mondială FIFA este cea mai importantă competiție fotbalistică disputată între echipele naționale de fotbal. Competiția se desfășoară în sistem de cupă, și este împărțită în faza preliminară (calificări) și turneul final. Preliminariile se dispută pe durata a 1 an, fiecare continent având propriile reguli de calificare. Turneul final are loc o dată la 4 ani și se dispută la începutul verii pe durata unei luni (aproximativ). Țara organizatoare a turneului final este desemnată de FIFA cu cel puțin 4 ani înainte. Prima ediție a avut loc în anul 1930, în Uruguay, iar cea mai recentă în 2014 în Brazilia. Ediția din 2002 a fost prima din istoria competiției care a avut două țări organizatoare: Japonia și Coreea de Sud. Următoarele două ediții vor fi găzduite de Rusia în 2018 și Qatar în 2022. De curând s-a aflat că evenimentul din 2026 va avea drept gazde Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. Echipa cu cele mai multe trofee câștigate este Brazilia (5), urmată de Italia și Germania (4), Argentina și Uruguay (2), și Franța, Anglia și Spania (1). 

Așadar, să vedem lista...

1. Albert Camus (1913-1960, Algeria) a fost chiar fotbalist. Ca adolescent a jucat pentru Racing Univeritaire Algerios, o parte universitară, care a câștigat Cupa Campionilor din Africa de Nord. Citatul său despre fotbal reflectă și în azi: „Tot ceea ce știu cel mai sigur legat de moralitate și obligații îi datorez fotbalului“.

2. Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930, Scoția), a fost portar amator, sub pseudonimul de A. C. Smith, pentru Portsmouth Association Football Club, desființat însă în 1896, neavând nicio legătură cu actuala FC Portsmouth din Anglia.

3. George Orwell (1903-1950, Anglia), s-a declarat fan al fotbalului după ce a fost prezent la turneul echipei Dinamo Moscova în Marea Britanie, scriind apoi despre amestecul toxic al naționalismului și al fotbalului. „Dacă ai vrea să adaugi rea-voință în lume, cu greu ai putea să faci altfel decât să organizezi o serie de meciuri de fotbal între evrei și arabi, germani și cehi, indieni și britanici, ruși și polonezi, fiecare meci fiind vizionat de către 100.000 de spectatori. Fotbalul nu are nimic de-a face cu fair play-ul. Este legat de ură, gelozie, invidie, laudă, violență“.

4. Jean Paul Sartre (1905-1980, Franța), a fost un student nebun după fotbal. În eseul său „Critica rațiunii dialectice“ a remarcat că într-un meci de fotbal totul este complicat de prezența celeilalte echipe.

5. Oscar Wilde (1854-1900, Irlanda), privea altfel fotbalul, făcând anumite declarații cu privire la joc. „Fotbalul este ca un joc pentru fete dure, dar este mai potrivit pentru băieți delicați“.

6. Nick Hornby (1957 -, Marea Britanie) este atât de pasionat, încât locuiește și acum în Highbury, patria echipei Arsenal, la trei pași de fostul stadion al tunarilor. Și fiindcă pasiunea sa a fost ca un temei, ei bine, Hornby a reușit să o transforme într-o carte, anume „Fever Pitch” pentru care în anul debutului, Nick a câștigat premiul „William Hill” pentru cea mai bună carte de sport a anului. „Viața mea e măsurată în eșecurile sau victoriile celor de la Arsenal. Prima mea adevărată dezamăgire în dra­goste? A venit imediat după ce Arsenal a egalat cu Coventry, 2-2.”

7. Fănuș Neagu (1932-2011) s-a declarat mereu fan al Rapidului din București. Era mai mereu prezent pe stadion Giulești, aproape de nedezlipit de echipa vișinie pentru care a făcut și câteva citate: „Toata lumea joacă meciuri, numai Rapidul derby-uri.“
„Pentru mine, Rapidul e o dimineață aurie de toamnă, când în gările din Câmpia Bărăganului și Dobrogea, unde trenurile opresc o singură clipă, zeci de oameni se aruncă în vagoanele amorțite de somn, ca să intre în București pentru două ceasuri, atât cât joacă Rapidul.“ 
„Rapidul face parte din sufletul oamenilor simpli ca bobul de zăpadă din bradul sărbătorilor de iarnă, ca fantasma lunii din apele mării, ca durerea din suferința înfrângerilor. Rapidul e cel mai scurt drum dintre culmea gloriei și valea plângerii. Rapid e curcubeul înălțat peste Calea Griviței până la Podul Giulești și (...) la marginea vieții noastre.“ 

8. Vladimir Nabokov (1899-1977, Rusia) în copilărie și tinerețe adora să stea în poartă; Ultimul aparator este, scria el, asemenea unui vultur singuratic, obiect - ca toreadorul. 

9. J. K. Rowling (1965 -, Anglia) apare des la meciurile celor de la West Ham United. Rowling s-a declarat fana ciocănarilor, iar punctul forte al slăbiciunii ei pentru culorile bleu-vișinii s-a văzut în prima carte „Harry Potter și Piatra Filozofală“, apoi în a patra „Harry Potter și Pocalul de Foc“. Nu a durat mult și întrebările și-au făcut loc. Ea a fost întrebată de un grup de studenți americani dacă se referea la echipa de fotbal, răspunsul scriitoarei fiind: „Ei bine, nu aveți o echipă americană de fotbal numită West Ham?“.
Bucurați-vă de fotbal timp de o lună. Să fie goluri multe și frumoase și să câștige cel mai bun!