Se lasă noaptea - Rudyard Kipling

Dick este personajul principal în acest roman trist și emoționant. Firul narativ începe cu a sa copilărie de orfan, când, crescut de niște rude ale părinților, viața de familie nu este tocmai roz, iar singurul lucru care îl face fericit este să petreacă timp cu Maisie, cea care îi jură iubire veșnică.

După câțiva ani, în care cei doi stau despărțiți din cauza studiilor fetei, Dick o reîntâlnește pe prietena sa pe străzile Londrei. Între timp, Dick devine pictor și face desene pentru un ziar care îl plătește cu mult sub valoarea sa, iar Maisie este o superbă femeie de care Dick se reîndrăgostește. Dragostea lui pentru ea este obsesivă; ar face orice pentru un zâmbet din partea ei sau măcar o vorbă bună, iar un sărut era visul perfect. Însă Dick se lovește de o altă Maisie, care, odată cu trecerea timpului, apare ca o persoană foarte rece, o artistă mândră ce refuză sfaturi sau vreun ajutor, iar o eventuală relație cu Dick nu ia deloc în calcul, pe motiv că acesta nu i-ar oferi libertatea de care are nevoie ca artist. 

Cum toate acestea nu erau suficiente, soarta lui Dick capătă o altă turnură. Într-o zi, pe când picta, simte că vederea îl lasă. Astfel, acestea merge la un doctor pentru a cere un sfat. Bântuit de amintirile trecutului, Dick primește un verdict destul de crunt; lovitura la cap îi va provoca poate cel mai mare coșmar din viața sa: orbirea. Ca să își continue munca, Dick, la sfatul medicului, se apucă de băut wisky – un mic ajutor în a-și menține vederea.

În cele din urmă, personajul nostru principal orbește; de aici și titlul romanului Se lasă noaptea”, iar ce se va întâmpla cu el, puteți afla doar dacă veți citi cartea.