Capodopera lui Johann Wolfgang von Goethe, „Faust”, este o
creație care a durat aproape șaizeci de ani (prima parte a apărut în 1808, iar
cea de-a doua a apărut postum, în 1833), foarte complexă, dificil de încadrat
într-o specie literară anumită. Goethe a subliniat ca fiind tragedie, dar poate
fi considerată, cu brio, și poem dramatic sau dramă filozofică.
„Divina Comedie”, opera lui Dante Alighieri, este considerată în orice top de profil una dintre cele mai de succes capodopere ale literaturii universale. Poemul a fost scris de Dante pe o perioadă de șaptesprezece ani (1304-1321), acțiunea este situată de autor în primăvara anului 1300, în săptămâna dinainte de Paște, când Dante înteprinde călătoria în „lumea de dincolo”. Este anul sfânt („Il Grande Giubileo”) instituit de Papa Bonifaciu al VIII-lea, socotit jumătatea duratei previzibile a lumii.
„Ulise”, romanul cel mai cunoscut al lui James Joyce, scris în cincisprezece ani (1907-1922), este o carte plină de ghicitori, metafore și alegorii greu de pătruns. Nu a scăpat, însă, și de eticheta neagră; a fost considerat murdar, blasfematoriu și imposibil de citit, dar, și așa, rămâne, totuși, o capodoperă modernistă absolută, o carte în care autorul prezintă lirismul și vulgaritatea celtică până la geniale extreme.
„Muntele vrăjit”, „bijuteria” literaturii secolului XX și, implictit, al lui, Thomas Mann, reușește să strângă într-o adevărată frescă intelectuală mai toate forțele ce acționează asupra omului modern. Scriitorul a spus despre cartea sa, pe care a scris-o în unsprezece ani (1913-1924) potrivit modului în care a fost construită, că paginile ei fac ca cititul să fie mai profund și mai mare atunci când este „savurată” pentru a doua oara.
„Război și pace” de Lev Tolstoi, a fost scris pe o perioadă de 6 ani (1863-1869), pornind
de la diverse fragmente pe care scriitorul rus le avea de
câțiva ani, dezvoltând astfel povestea și personajul eroului principal, un
tânăr decembrist. Romanul prezintă evenimentele din timpul invaziei lui
Napoleon observată prin ochii destinului unor familii rusești, dar, mai ales,
prin ochii a 2 personaje, prințul Andrei Bolkonski și Pierre Bezuhov, care
încearcă să descopere sensul vieții.