Festivalul de Literatură de la Timișoara, într-o ediție internațională online

De azi (19 octombrie) și până vineri (23 octombrie), inclusiv, are loc ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM): cinci seri de dialoguri și lecturi publice, într-o ediție internațională desfășurată online. Dialogurile au fost înregistrate în avans, iar dialogurile sunt traduse și subtitrate în limba română, din dorința organizatorilor de a face programul accesibil tuturor iubitorilor de literatură din România. Dialogurile și lecturile publice din cadrul ediției din acest an a FILTM vor putea fi urmărite, în fiecare seară începând de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a Festivalului.

Sărbătorim. Nu ca în ceilalți opt ani de până acum, laolaltă, în săli mai mari sau mai mici, neîncăpătoare sau mai aerate, cu, la final, autografe, fotografii, îmbrățișări, clinchet de pahare și promisiuni de revedere. Nu, nu așa, ci ca-n pandemie: online. Cu scriitori pe care, poate, nu i-am fi putut aduce la Timișoara, ori am fi făcut-o cu eforturi mari, fiindcă unii dintre ei locuiesc peste ocean. Așa, tehnologia, draga de ea, ne ajută să fim față în față, prin interfață, cu autori importanți ce vor vorbi despre literatura lor și despre lumea în care trăiesc. Despre cum trec ei granițele, cum și le apară sau cum le topesc în scrisul lor. În deplină siguranță, vom călători în universuri culturale originale, ce vor interfera și se vor deschide ca-n povești, cu un simplu click”, a declarat Robert Șerban, președintele FILTM.

„Granițe: evadări, refugii, regăsiri” este tema ediției de anul acesta, o ediție ce reunește autori de primă mărime ai literaturii universale, cu cărți traduse în 2020 în limba română, și o selecție impresionantă de poete și poeți români ai momentului.

Într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponențial, indiferent de contextul specific și de factorii declanșatori – fie că e vorba de război, revoluție, migrație ori pandemie – problema granițelor revine constant. Aflat la frontiera dintre Est și Vest, așa cum chiar numele său o indică, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” reia și duce mai departe, prin literatură și cu ajutorul invitaților, povești despre depășirea granițelor și valențele multiple generate de acest fenomen.